eur:
389.35
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az MSZP-s képviselő a jövőben él

A Semmelweis Egyetem Immunológiai Intézetének igazgatója szerint a tudomány ma még nem teszi lehetővé, hogy a szülők megválasszák gyermekük nemét.

Falus András azután nyilatkozott az InfoRádióban, hogy Török Zsolt, az MSZP képviselője határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelynek értelmében a szülők megválaszthatnák a másodszülött gyermek nemét.

Az immunológus-genetikus professzor elmondta, hogy a rendelkezésre álló technológia csak a valószínűséget növeli, de eközben a génkárosodás veszélyét is hordozza.

A spermiumban a 23. kromoszóma vagy X vagy Y. Attól függően születik lány vagy fiú, hogy milyen spermium termékenyíti meg a petesejtet.

A jelenleg használatos eljárásban dúsítják az X vagy az Y tartalmú spermiumokat. A két típust ugyanis nem lehet egymástól elkülöníteni - hangsúlyozta Falus András -, csupán annyit lehet elérni, hogy arányuk az 50-50 százalékról 65-35 százalékra változzon.

Ráadásul igen nagy a valószínűsége annak, hogy a dúsítási eljárás során károsodik a spermium, azaz létrejön benne valamilyen genetikai hiba. Természetes úton nem is lehetséges olyan állapotot előidézni, amelyben akár az esélye nőne annak, hogy a gyermek például fiú lesz. Ez csak egy mesterséges megtermékenyítés során érhető el.

Falus András ugyanakkor rámutatott arra, hogy a családtervezési szempontoktól eltérhetnek az egészségügyi szempontok, azaz például fontos lehet annak kiszűrése, hogy egy vérzékenységet hordozó családba fiúgyermek foganjon.

Az igazgató arra is rámutatott, hogy Magyarország számára a gyermek nemének "megválasztását" egy nemzetközi egyezmény tiltja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×