eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megdöbbentő tények a Titanic katasztrófájáról

Már megalkotása pillanatában beteljesedett a Titanic végzete - állítják szakértők, akik szerint a hajó tervezési hibák miatt akkor is elsüllyedhetett volna, ha nem ütközik jéghegynek első útja alkalmával.

Minden idők egyik leghíresebb katasztrófája volt a Titanic luxus óceánjáró hajó elsüllyedése 1912. április 14.-én. Az építésekor elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic egy jéghegynek ütközött, 1500 ember halálát okozva.

A legújabb kutatások alapja az, hogy az elsüllyedt Titanic roncsainak eddig ismeretlen részeit sikerült feltárni, amelyek a többi között azt is bizonyítják, hogy a hajó jóval gyorsabban elsüllyedt, mint azt korábban gondolták.

Egészen mostanáig az volt az elfogadott elmélet, hogy miután a Titanic jéghegynek ütközött, a víz elárasztotta a hajó rekeszeit. Az orrban lévő víz súlya miatt emelkedni kezdett a hajó fara, egészen addig, amíg el nem érte a 45 fokos szöget, amikor kettétört és elsüllyedt.

Jóval korábban bekövetkezett

A legújabb kutatások ugyanakkor azt állítják, hogy a Titanic már akkor kettétört, amikor a hajó fara még csak 10 fokos szögben emelkedett meg, márpedig ez akár egy nagyobb vihar esetén is bekövetkezhetett volna.

"A Titanic már egy nagyon alacsony szögnél kettétört, márpedig a hajókat nem ritkán éri ilyen hatás viharban, amikor nagy hullámok megbillentik. Tehát valószínűleg a Titanicot nem tervezték elég erősre. Ha ez az erő nem volt nagyobb, mint ami egy hurrikánban érte volna, akkor alighanem egy nagy vihar is elsüllyeszthette volna" - fogalmazott a History Channel és a Lone Wolf Documentary Group által finanszírozott kutatások vezetője, Rushmore DeNooyer.A rossz tervezés miatt

Az első, ilyen típusú tervezési hibákat feltételező gyanúk akkor merültek fel, amikor egy búvárhajót a roncs eddig ismeretlen területeit tárta fel két évvel ezelőtt. A felvételek elemzése lehetőséget adott arra is, hogy kiszámítsák: milyen szögben dőlt meg a hajó, amikor kettétört.

A csapat megtalálta a Titanic első felébe beépített, a hajótest tágulását elősegítő illeszték darabjait is, melyek arra szolgáltak volna, hogy a viharos tengeren megfeszülő test ne törjön ketté.

Az elemzések szerint viszont ezeket az illesztékeket (egy másik volt a test hátsó részében is) rosszul tervezték meg, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Titanic már viszonylag kis dőlésszögnél is elsüllyedjen.

Az építők tudták?

Az elmélet kipróbálására a csapat megvizsgálta az 1916-ban egy aknára futva elsüllyedt, a Titanic testvérhajójának számító, szintén a belfasti Harland and Wolff gyárban épített Britannic roncsait is.

Meglepő felfedezésre jutottak, ugyanis a tervezők a Titanic után épített Britannicba még egy illesztéket beépítettek, azaz valószínűleg a gyártó tisztában volt a Titanic tervezési hiányosságával.

Ráadásul a hajótest korai kettétörése rengeteg ember halálát okozta azért is, mert nagyon sokan azzal az indokkal nem szálltak be a mentőcsónakokba, hogy inkább az "elsüllyeszthetetlen" Titanic melegében várják be a mentőegységek érkezését.

Csak két órát kellett volna még kibírnia

Ezzel szemben a hajó az ütközés után alig 2 óra 40 perc alatt elsüllyedt. Két órával ezt követően megérkezett a helyszínre a Carpathia és kimentett 705 embert a mentőcsónakokból.

"A Titanic még akár meddig fenn maradt volna a víz színén, ha nincs ez a strukturális hibája. Tehát amennyiben a hajó elsüllyedését a korai törés siettette, akkor kijelenthetjük: emiatt minden bizonnyal emberek haltak meg. Alig két órát kellett volna még kibírnia, amíg a Carpathia megérkezik. Ha csak egy órával tovább marad a vízen, a félig teli mentőcsónakok visszafordulhattak volna további túlélőkért" - mondta a kutatásban részt vevő hajómérnök, Roger Long.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×