eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Választójogot kaphatnak a gépek is

Hatalmas felháborodást váltott ki a brit kormány megbízásából készített tanulmány, amely szerint hamarosan jogokat kell biztosítani a robotoknak. Több kutató is úgy véli, a dokumentummal csak elterelik a figyelmet a fontos kérdésekről.

A Sir David King által a brit kereskedelmi és ipari minisztérium megrendelésére készített tanulmány szerint, ha a mesterséges intelligencia fejlesztése ilyen ütemben halad, meg kell fontolni, hogy a robotoknak is az emberekéhez hasonló jogokat biztosítsanak.

A választás jogáról, szociális jóléti jogokról és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésről, vagyis a javítás lehetőségéről tesz említést a dokumentum.

Szakmai körökben sokan felháborodtak az anyagon, és úgy vélik, ezzel csak elterelik a figyelmet a lényeges kérdésekről a robotokkal kapcsolatban.

Owen Holland, az essexi egyetem professzora kiemelte: csalódott va tanulmány színvonala miatt. Mint mondta, a dokumentum csak öt hivatkozást tartalmazott, és ezek közül három húsz évnél régebbi megállapításokra utalt.

"Felszínes és rosszul informált a tanulmány. A robotikával komolyan foglalkozó tudósok közül senki nem használja a robot jogok kifejezést" - tette hozzá.

A bristoli egyetem professzora, Alan Winfield szerint sokkal jobban kell aggódni a robotok önállósodása, mint a mesterséges intelligencia miatt.

Noel Sharkey, a sheffieldi egyetem munkatársa hangsúlyozta: nyilvános vitára van szükség arról, hogy a robotok milyen hatással lesznek az emberekre.

"A robotok katonai célokra való felhasználása növekszik. A közbiztonság kérdésével kellene igazán törődnünk" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×