eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A hízás növeli a mellrák veszélyét

A hízás a nőknél mind fiatal korban, mind a klimax idején jelentősen megnöveli a mellrák kialakulásának esélyét - állítják amerikai kutatók.

A Harvard Egyetem intézetei és több kórház együttműködésével folyó Nurses' Health Study kutatási programban közel 90 ezer nő vett részt, akiknek egészségi állapotát 26 éven keresztül kísérték figyelemmel.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik 18 éves koruk után 25 kilót, vagy annál többet szednek fel, 45 százalékkal nő meg a mellrák esélye.

Azok az idősebb nők, akik legalább 10 kilót híznak a klimax kezdete után, 19 százalékkal növelik esélyüket a mellrákra. Ugyanakkor azok, akik 10 kilót fogynak, 57 százalékkal csökkentik a mellrák megjelenését szervezetükben.

"Ez a kutatás csak megerősíti azokat a korábbi eredményeket, amelyek arra utaltak, hogy a hízás következtében megnő a mellrák kialakulásának esélye, különösen akkor, ha az extra kilókat nem sikerül leadni a klimax kezdete előtt" - mutatott rá Emma Pennery.

A Breast Cancer Care nevű brit mellrák ellenes szervezet tanácsadója hozzátette: bár a rák kockázata minden felszedett kilóval nő, jelentősen csak a nagy súlyfelesleg növeli a rák esélyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×