eur:
370.97
usd:
344.70
bux:
46850.16
2023. június 2. péntek Anita, Kármen

Mit tehetünk a civilizációs lejtő ellen?

Évszázadok óta létezik a nemzetek hierarchikus rendjéről szóló elmélet, amely a nyugatiakat magasabbra helyezi a keletieknél. Melegh Attila szociológus szerint ezt az elképzelést csak egy hatalmas világválság változtathatja meg.

A szociológus a globalizációról, a nacionalizmusról, a rasszizmusról és a liberalizmusról szóló, Kelet-nyugati lejtőn címmel megjelent kötete kapcsán az InfoRádióban azt mondta: a Felvilágosodás kora óta létező civilizációs lejtő gondolata szerint Nyugatról Keletre haladva a civilizáció egyre alacsonyabb fokát találjuk.

Mindez a szocializmus összeomlásában is nagy szerepet játszott. Melegh Attila elmondta: e szerint az elmélet szerint ami több mint másfél évtizede történt, az nem forradalom volt. Az emberek arra vágyakoztak, hogy olyasvalamihez tartozzanak, amelyet felsőbbrendűnek gondoltak.

Melegh Attila szerint a civilizációs lejtő gondolata több válság kirobbanásában is szerepet játszott, erre jó példa Jugoszlávia felbomlása.

Mint mondta: Szlovénia azért szakadt el, mert fejlettebbnek érezte magát a többi tagállamtól, és ugyanez jellemezte Horvátországot is.

A szerző a kötetében kifejti: a lejtőre sokféle reakció van. A "globális üzletemberek", akik hónapról hónapra vándorolnak a világ különböző részeire új befektetéseket keresve, azt gondolják, hogy ők azok, akik mindenki mást felvilágosítanak.

Ezek a viszonyok csak akkor változnak meg, ha kirobban egy világméretű válság, vagy például Ázsiában kirobban egy háború - véli a szociológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Az amerikai képviselőház szerdán késő este megszavazta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel a szenátus elé terjesztette azt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedés látszott, és az USA-ban is javult a hangulat. A hazai részvénypiacon a magyar kormány tegnap este bejelentett lépéseire reagált a magyar tőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×