eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Működnek a laboratóriumban növesztett emberi szervek

Sikerült teljes emberi húgyhólyagokat növeszteni laboratóriumi körülmények között, amelyek beültetésük óta jól működnek - jelentették be amerikai tudósok hétfőn. A pót-szerveket a betegek saját sejtjeiből növesztették, és átlagosan négy éve működnek a hét fiatal páciens szervezetében.

A The Lancet című brit orvosi lapban nyilvánosságra hozott jelentés szerint a laboratóriumban növesztett húgyhólyagoknál nem jelentkezett számos olyan komplikáció, amely a sebészetileg, más testszövetekből kialakított húgyhólyag-pótlékoknál gyakran előfordul.

Mivel a beültetett húgyhólyagokat a betegek saját sejtjeiből növesztették, a kilökődés veszélyes sem merült fel, és így nem volt szükség immunszupresszióra, vagyis a beteg immunrendszerének gyógyszeres elnyomására sem.

"Teljesen feltérképezetlen területnek számított az, hogy pontosan miként lehet új szerveket növeszteni" - mondta Anthony Atala, a Winston-Salemi Wake Forest Egyetem orvosi iskolájának vezetője, aki Alan Retikkel, a bostoni gyermekkórház, és a Harvard professzorával együtt vezette a kutatást.

A tudósok azt remélik, hogy amennyiben a jelenlegi kísérletek gyorsan haladnak, egy nap több mint egy tucat, laboratóriumban növesztett szerv-félét, például részleges veséket és talán szívet is kaphatnak majd a betegek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×