eur:
394.56
usd:
371.69
bux:
66378.34
2024. április 16. kedd Csongor

Mégis agydaganatot okozhatnak a mobiltelefonok

Az eddigi kutatásokkal ellentétes eredményre jutott svéd kutatók egy csoportja: megállapították, hogy van összefüggés az agydaganat kialakulása és az intenzív mobiltelefon-használat között. A kutatás szerint korai telefonhasználatnak minősül a 20 év alattiak mobilhasználata - holott ma már gyakran kisiskolás gyermekeknek is telefon lóg a nyakában.

A múlt évben egy világméretű kutatás során a Holland Egészségügyi Tanács nem talált bizonyítékot arra, hogy a mobiltelefonok és a tévétornyok sugárzása veszélyezteti az emberek egészségét. Egy angliai kutatócsoport négyéves vizsgálódás után idén januárban közölte beszámolóját: szerintük sincs összefüggés a hosszú távú mobilozás és a leggyakoribb rákos betegségek között.

Ennek ellenére a Svéd Nemzeti Munkavédelmi Intézet (Swedish National Institute for Working Life) szintén elvégezte kutatásait: 2200 rákos beteget és ugyanennyi egészséges tesztalanyt vizsgáltak meg. A 20 és 80 év közötti rákos betegek közül 905-en rosszindulatú agydaganatban szenvedtek, és közel tíz százalékuk komoly mobiltelefon-használó volt. "A 905 esetből 85 intenzív mobilfelhasználó volt, azaz fiatal korban kezdték és nagyon sokat használták mobiltelefonjaikat" - közölte a tanulmány egyik szerzője.

A Munkaegészségügyi és Környezetvédelmi Nemzetközi Archívum gondozásában közreadott tanulmány az intenzív telefonfelhasználók körébe utalja azokat, akik az átlaghoz képest 2000-rel több órát beszélnek. "Ez 10 évnek felel meg a napi egy órás munkahelyi beszélgetésekhez viszonyítva." A tanulmány szerint korai telefonhasználatnak minősül a 20 év alattiak mobilhasználata.

Kimutatták azt is, hogy nagyobb a daganatok képződésének a veszélye a fej azon oldalán, amelyet nagyobb mértékben ér a mobiltelefon elektromágneses sugárzása. A vizsgálat természetesen figyelembe vette a felhasználók dohányzási szokásait, a korábbi munkahelyeiket, azok körülményeit és egyéb rizikófaktorokat is. Kjell Mild, a tanulmány vezetője hangsúlyozta, hogy a kutatási adatokból az derül ki, hogy az intenzív mobilfelhasználóknál 240 százalékkal nagyobb az esélye a rosszindulatú daganatok megjelenésének a fej a mobiltelefon felőli oldalán. "Ha csökkenteni akarják a kockázatot, használjanak headset-et."

Kjell Mild hangsúlyozta, hogy eddig senki sem végzett ilyen, a drótnélküli telefonok hosszú távú használatát figyelembe vevő nagy ívű kutatást. Kiemelte, hogy Svédország egyike azon országoknak, ahol 1984 óta igen elterjedté vált a mobiltelefon-használat, vagyis ebben a tekintetben megelőzik a legtöbb országot. Emiatt a hosszú távú kutatás pontosabb adatokat szolgáltathat - állítják a szerzők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai alapján. Zömében (29%) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint esetlegesen a CSOK Plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×