eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Át kell írni a földrajzkönyveket?

Egy brit és két újzélandi férfi felfújható csónakokkal végighajózott a Nílus teljes hosszán. A folyó tengeri torkolatától szeptember óta utazó kis csapat összesen mintegy 4331 mérföldet tett meg, 66 mérfölddel többet, mint amennyi a folyó hivatalos hossza. Ha útjukat igazolni tudják, akkor lehet, hogy át kell írni a földrajzkönyveket.

Neil McGrigor, Cam McLeay és Garth MacIntyre öt országon, zuhatagokon és vízeséseken keltek át, csónakjaikat megtámadták krokodilok és vízilovak, elkaptak számos trópusi betegséget, és egy negyedik társukat ugandai felkelők ölték meg.

Steve Willis halála után fel is adták az expedíciót, később azonban mégis visszatértek Ugandába, és folytatták útjukat. Végül március 31-én, pénteken jutottak el a Nílus eredetéhez.

A három férfi, aki megbízható modern térkép hiányában elsősorban egy 1937-es belga térképre támaszkodva, a Google Earth programja segítségével navigálta végig a Nílust, elsőként utazta végig a folyó teljes hosszát.

Utazásukról Neil McGrigor az angol Királyi Földrajzi Társaság előtt tart beszámolót. Ha útjuk hosszát igazolni tudják, át kell írni a földrajzkönyveket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×