INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

85 éves nyugdíjkorhatár 2050-re?

Infostart

Az életkor gyors növekedésének következtében a század közepére akár 85 évesre is emelkedhet a nyugdíjkorhatár egyes országokban - jósolják az amerikai Stanford Egyetem kutatói.

Ha az öregedést lassító orvosi terápiák fejlődésének következtében a mostaninál 20 évvel magasabb lesz az átlagéletkor, akkor kevés olyan ország lesz, amely nem kényszerül majd a nyugdíjkorhatár jelentős megemelésére.

Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban például 85 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy megmaradjon az aktív dolgozók és a nyugdíjasok mai aránya. Svédországban, ahol ma az egyik legmagasabb a születéskor várható élettartam, valószínűleg még ennél is magasabb nyugdíjkorhatárra volna szükség.

Csökkenő halálozás, növekvő élettartam

A Shripad Tuljapurkar vezette kutatócsoport számításait 2010-ig a jelenlegi trendekre alapozta, az azután következő évtizedekre azonban a halálozási arány jelentős csökkenésével, és a várható élettartam fokozott növekedésével számolt.

Bár a kutatás egyes elemei nyilvánvalóan találgatásokra épülnek, a professzor szerint a csoportja által felvázolt forgatókönyv realisztikus, figyelembe véve a fejlesztés alatt álló új, például az őssejtek regeneráló potenciálját felhasználó technológiákban rejlő lehetőségeket, amelyek drasztikusan megnövelik majd a várható élettartamot.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018