eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Quake a mobilon

A mobil kommunikáció világa kinőtte Cannes-t, idén már Barcelonában gyűltek össze az év legjelentősebb mobilkongresszusára, amelyen számos csemegét mutattak már be, például a mobilokba szánt folyékony lencsét.

A fejlett országok telített mobilpiacain a szolgáltatóknak és a technológiák fejlesztőinek egyre nagyobb fejfájást okoz, hogy tarthatnák fenn az eddigi növekedési ütemet. Évek óta tart keresik azt a slágeralkalmazást, amely rávenné a mobilosokat, hogy ne csak telefonáljanak és SMS-ezzenek.

Az ezredforduló táján bevezetett MMS - amelyben képeket és hangokat is lehet küldeni - eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: az SMS-hez képest drága, ráadásul bonyolult is az üzenetek szerkesztése.

IM mobilokra
Barcelonában a világ tizenöt nagy mobilszolgáltatója - közöttük a Vodafone, az Orange, a T-Mobile és a China Mobile - bejelentették, hogy nyárra hálózataikon elérhető lesz a számítógépeken már megszokott "instant messaging" üzenetkülédési lehetőség.

Az interneten már körülbelül 300 millió ember használja ezt a szolgáltatást és a mobilhálózatok abban bíznak, hogy a telefonos változat legalább ugyanilyen sikeres lesz.

Folyékony lencse

A kongresszuson bemutatott egyik nagy újdonság a mobilokba és endoszkópokba szánt folyékony lencse, amely elegáns megoldás arra a problémára, hogy hogyan lehet elfogadható méretű, árú és fogyasztású zoomos optikát beépíteni a mobil telefonokba.

Mobil Quake
A grafikai processzorokat gyártó Nvidia sem akar lemaradni: szintén Barcelonában jelentették be a mobilokba szánt GoForce 5500-as chipet, amely elég gyors ahhoz, hogy 10 megapixeles képeket vagy nagy felbontású, kódolt videójelet dolgozzon fel.

A grafikai erőmű állítólag arra is képes, hogy segítségével Quake-et játsszunk mobilon és akár 1.024 x 768 pixeles felbontású mobilkijelzőket is ki tudna szolgálni, elfogadhatóan alacsony fogyasztás mellett.

Készülékdömping


SonyEricsson W950i

Persze a készülékgyártók sem akarnak lemaradni: a svéd-japán Sony Ericsson három új modellt mutatott be, közöttük a teljes qwerty billentyűzetes walkman-telefont, a W950-est, amelynek négy gigabájtos belső memóriája van.

A Nokia öt új készülékkel ment Barcelonába, amelyek közül kiemelkedik a Nokia 6136-os, WLAN-képes kagylómobil.

A BenQ-Siemens - amely az év elején azt ígérte, hogy idén tizenöt új készülékkel jelenik meg az európai piacon - három modellt vitt a 3GSM vásárra. Õk is bemutatták zenemobiljukat, az EF51-est, amely szerintük elsősorban zenelejátszó, amelyben mellesleg mobiltelefon is van.

Másik újdonságuk a laposra vasalt 3G-s S81, amely alig 13 milliméter vastag, 1,3 megapixeles kamerával bír és microSD kártyával bővíthető a memóriája.

A Samsung a gyors adatátvitelre hegyezte ki újdonságait: az egyik készülék HSDPA technológiája a jelenlegi 3G-s hálózatokénál hatszor gyorsabb adatátvitelre képes, a másik pedig a földi digitális tévéadások vételére alkalmas.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×