INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

demeter irén

kopasz bálint

kajak

tokió 2020

Az aranyérmes Kopasz Bálintnak gratulál édesanyja, aki az edzője is, Demeter Irén a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének eredményhirdetése után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 3-án.

Kopasz Bálint édesanyja: gyerekkorában is ilyen bitang volt

Infostart / Kaposi Dávid

Demeter Irén, az edző-édesanya nem merte végig nézni a keddi döntőt. Beszélt az elmúlt 15 év nehézségeiről, a családi vállalkozásról és az utolsó 250 méter titkáról.

„Ne add oda senkinek az érmet” – ezt mondta gyermekének, egyben tanítványának, Kopasz Bálintnak Demeter Irén a férfi kajakozók 1000 méteres döntője előtt.

Azt nem mondta neki, hogy milyen színű éremre gondol, mert nem akart felesleges terhet rakni a vállára, de lehetett érezni, hogy nagyon jó formában van.

„A középfutamot saját elmondása szerint orrlégzésből megcsinálta. Kiegyensúlyozott volt, mentálisan is a topon. Jókedvűen telt el a középfutam után is a két óra, bizakodóak voltunk.”

Ezek után Kopasz Bálint hatalmas fölénnyel nyerte meg a keddi döntőt, a magyar kajak-kenu csapat első tokiói aranyát szerezve.

A pályán nagy hátszél volt, kicsit oldalról is fújva, de ez jól jött a 24 éves magyarnak.

„Minél rosszabbak a körülmények, neki annál kedvezőbb. Gyerekkorában is ilyen bitang volt. A Tiszán nagy hullám volt, bement a közepére, és ott lovagolt, én meg eléggé féltettem” – mondta az edző-édesanya.

Demeter Irén elárulta, annyira izgult a döntő alatt, hogy az elején nem is merte nézni a versenyt. Egy lengyel edző közvetített neki, és mutatta, mennyivel vezet éppen fia – a kezét egyre szélesebbre tárva. Az utolsó 250 métert merte már megnézni.

„Bálintnak a világon legjobban megy az utolsó 250 méter.

Nem tudom magam sem, honnan veszi elő az energiát ehhez. Ez különleges tulajdonság, ki tudja kapcsolni a külvilágot, amit eltervez fejben, azt megcsinálja.

Tudatosan képes fókuszálni az utolsó 250-re.”

Kopasz Bálint a Győr versenyzője, de pályafutása Algyőn indult. Szülei mindketten kajakoztak, magyar bajnoki címet is szerezve.

„Családi vállalkozásként kezdtünk 2000-ben, Bálint ebbe született bele. Neki ez a természetes közege, megszerette a természetközeli létet, a túrákat.”

Egy táboroztatás során, hétévesen egyszer csak megfordult, és egyedül evezett le a Tiszán, jól ráijesztve a szülőkre. Kopasz Bálint kilencévesen kezdte a versenyzést. Édesanyja azt mondta, 13 évesen már le is hagyta őt. A büszke édesanya szemei előtt lepörgött az elmúlt 15 év, ahogy a dobogó tetején látta fiát.

„Hatalmas utat jártunk be Algyőről. Nem volt kikövezve az utunk, sok nehézségen mentünk keresztül, ez megerősített minket. Sok lemondással járt, de ilyenkor az ember mindent tud értékelni. A tehetség utat tör magának, az alázat, a szorgalom, a kitartás kifizetődik. Bálint nem az a tipikus mai srác, csendes, szolid, alázatos, hálás gyerek. Olimpiai bajnokként is meg tud maradni ilyennek, nem lenne képes arra, hogy elszálljon.”

Kopasz Bálint az egyes megnyerése után csütörtökön Nádas Bencével párosban indul 1000 méteren. Az egység futamát megnyerve jutott a középdöntőbe.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018