eur:
392.74
usd:
351.99
bux:
73141.98
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Valentina Petrillo, olasz transznemű paraolimpikon atléta. Forrás Facebook / Valentina Petrillo
Nyitókép: Forrás Facebook / Valentina Petrillo

Érik egy újabb olimpiai botrány

Egy hét múlva, augusztus 28-án kezdődik a paralimpia Párizsban, amelyen először indulhat transznemű sportoló, a férfinak, Fabriziónak született, de ma már nőként versenyző Valentina Petrillo.

Ismét botrány törhet ki a sportvilágban: riválisa szerint előnyt élvezhet vele szemben az olasz futó, akinek indulása ellen egy nemzetközi sportjogra szakosodott ügyvéd és negyven feminista szervezet tiltakozott. A sok kritika hatására Petrillo megszólalt, szimbólumnak tartja magát - írja a Magyar Nemzet.

A most 50 éves sportolót, aki látássérült, a születésekor még Fabrizio Petrillónak hívták, és 2019-ben váltott nemet, amikor hormonkezelést kapott.

Az egy hét múlva kezdődő paralimpián már a női keresztnevén, Valentinaként indulhat olasz színekben 200 és 400 méteres síkfutásban a T12 kategóriában. A 2023-as világbajnokságon bronzérmes volt a nők között, de a Daily Mail cikke szerint azóta lett nemzetközileg sikeres, hogy nemet váltott. Amikor vb-érmes lett, Mara Yamauchi brit maratonfutó tette fel a költői kérdést: „Hány 49 éves szerezne érmet világszinten?”

A brit újság szerint Petrillo korábban a férfiak között versenyzett, és tizenegy országos T12-es atlétikai bajnoki címet szerzett. Most mégis a nők között indulhat a paralimpián, mert a jelenlegi szabályozás szerint akit jogilag nőként ismernek el, az jogosult a nőként való versenyzésre. Ez egyébként

eltér az atlétikai világszövetség álláspontjától, amely 2023 márciusában megtiltotta a transznemű sportolók női mezőnyben való indulását.

Már a verseny előtt számos kritika érte a döntést, miszerint Petrillo lehet az első transznemű, aki részt vehet a paralimpián.

Kétszáz méteren a német atléta, Katrin Mueller-Rottgardt lesz az egyik riválisa, aki aggasztónak tartja a kialakult helyzetet. "Mindenki éljen úgy a hétköznapokban, ahogy jól érzi magát, de a versenysportban ez problémás. Petrillo hosszú ideig férfiként élt és edzett, így van esély rá, hogy a fizikai adottságai mások, mint annak, aki nőnek született, és ez előnyt jelenthet neki" – idézte szavait a Bild alapján a Daily Mail.

Petrillo a 200 méteres síkfutás selejtezőjében a spanyol Melani Berges elől vette el a paralimpiai indulás jogát, ami azzal együtt is indulatokat gerjesztett Spanyolországban, hogy a 33 éves sportoló 100 méteren ott lehet Párizsban. "Melani Berges helyett egy férfi, Fabrizio »Valentina« Petrillo indulhat, ami igazságtalan" – jelentette ki Irene Aguiar spanyol ügyvéd, aki nemzetközi sportjogra szakosodott.

A hírek szerint

40 feminista szervezet is tiltakozott Petrillo indulása ellen.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Andrew Parsons állítása szerint felkészült a kritikákra, de a saját szabályaikat nem hagyhatják figyelmen kívül. Szerinte tisztelettel kell bánni a transznemű sportolókkal is, ugyanakkor megjegyezte, hogy a többi sportolóval is igazságosnak kell lenni, és a tudománynak kellene megadnia a választ, amely alapján egységes lehetne a sportvilág a transzkérdésben.

Petrillo egy héttel a paralimpia előtt megtörte a csendet, és nyilatkozott az őt ért kritikákról és a párizsi reményeiről is. "Egyszerűen igazságos, hogy mindannyian a saját nemünkben fejezhetjük ki magunkat. A sportnak meg kell tanítania minket az elfogadásra, ami alapvető érték az emberi boldogsághoz" – fogalmazott a transznemű sportoló.

Petrillo elmondta, hogy pszichológushoz járt, erősnek érzi magát, és tudja, hogy támadni fogják, de nincs mitől félnie. "Éremre esélyes vagyok, de ehhez jobban kell teljesítenem, mint amikor tavaly egyéni csúcsot futottam. Tisztában vagyok a párizsi szereplésem társadalmi és kulturális jelentőségével. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy értékes sportteljesítményt nyújtsak" – ígérte.

Úgy hiszi, hogy jelkép lehet a paralimpián.

Erről így beszélt: "Az a történelmi tény, hogy az első transznemű nőként részt vehetek a paralimpián, az elfogadás fontos szimbóluma." Petrillónak két gyermeke született, a Daily Mail cikke szerint a feleségével azután is házasok maradtak, hogy 2017-ben felfedezték a transzidentitását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×