eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Feloszlatták a Kenyai Olimpiai Bizottságot

A kenyai sportminiszter csütörtökön feloszlatta az ország olimpiai bizottságát a riói ötkarikás játékokon mutatott szervezésbeli hiányosságai miatt.

Hassan Wario sportminiszter egy vizsgálóbizottságot is felállított, amely szeptember 30-ig készíti el beszámolóját. A politikus a Bűnügyi Igazgatóságot szintén felkérte egy nyomozás lefolytatására.

"Számos olyan hibát követett el az olimpiai bizottság, amelyek hatással voltak a sportolókra és az egész delegációra. A szállásfoglalással és az utaztatással is voltak gondok, az akkreditációra jogosultak listájának kezelése sem volt hibamentes, és számos felszerelést nem kaptak meg az olimpikonok" - mondta Wario. Hozzátette, hogy azonnali hatállyal feloszlatja az olimpiai bizottságot, és a felelősségi köreit ideiglenesen átadja az úgynevezett Sport Kenya szervezetnek.

A kenyaiak olimpiai szereplését több botrány is megzavarta. Michael Rotichról, az atlétikai válogatott vezetőjéről kiderült, hogy pénzért cserébe értesítette országa sportolóit a küszöbön álló doppingvizsgálatokról, ezért a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) etikai bizottsága felfüggesztette, és haza kellett utaznia. Egy atlétaedző, John Anzrah pedig az egyik sportoló akkreditációjával élt vissza a faluban.

Az olimpia előtt a kenyai delegáció egyik tagja, a parlamenti politikus Wesley Korir bírálta a bizottság tagjait, mivel szerinte jobb menedzsmentre és a függőben lévő juttatások kifizetésére lett volna szükség. Azt is nehezményezte, hogy a doppingellenőrök állítólagosan zaklatják a sportolókat.

Francis Paul, az olimpiai bizottság főtitkára azt nyilatkozta, hogy a szervezet kapcsolatba fog lépni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, és kérni fogja, hogy vizsgálja meg az ügyet.

A problémák ellenére a kelet-afrikai ország egyik legsikeresebb olimpiáján van túl. Kenya Rióban hat arany-, hat ezüst- és egy bronzérmet nyert, mindegyiket atlétikában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×