eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szétlövésben Eb-elődöntőbe jutott a portugál válogatott

Tizenegyespárbajban Portugália jutott elsőként a legjobb négy közé a labdarúgó Európa-bajnokságon. A rendes játékidő, majd a hosszabbítás 1-1-re végződött.

Adam Nawalka, a lengyelek szövetségi kapitánya ugyanazt a tizenegyet küldte pályára, mint a svájciak ellen: Fabianski, Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Blaszczykowski, Maczynski, Krychowiak, Grosicki, Milik, Lewandowski.

Portugál kollégája, Fernando Santos kényszerűségből, André Gomes és Raphael Guerreiro sérülése miatt, két helyen is változtatott, Eliseu és Renato Sanches is kezd. A Bayern Münchenhez igazolt fiatal középpályásnak ez az első mérkőzése kezdőként a válogatottban. A névsor: Rui Patricio, Cedric, Pepe, Jose Fonte, Eliseu, William Carvalho, Adrien Silva, Renato Sanches, Joao Mario, Nani, Cristiano Ronaldo.

Apró érdekesség: CR7 egymaga több gólt szerzett eddig a válogatottjukban, mint további 22 társa összesen. A portugáloké az egyetlen válogatott, amely húsz éve minden kontinensbajnoki tornán a legjobb nyolc közé jutott. 

Máris vezetnek a lengyelek: Robert Lewandowski – a Cedric hibáját kihasználó Grosicki pontos beadásából – a 2. percben megszerezte első gólját az Euro 2016-on. A Bayern eddig sokat kritizált csatára 646 perc után lőtt gólt Eb-n. A mostani előtt legutóbb 2012-ben, a görögök hálóját vette be. Akkor is Fernando Santos volt az ellenfél szövetségi kapitánya!

Lewandowski a labdarúgó Európa-bajnokságok második leggyorsabb gólját szerezte, 1 perc 40 másodperc elteltével talált a kapuba. Ezzel Robbie Bradyt "taszította le" a második helyről, az ír támadó 1 perc 59 másodperc után talált be tizenegyesből a házigazda ellen 2-1-re elvesztett vasárnapi nyolcaddöntőben.

Lewandowskinál csak Dmitrij Kiricsenko volt gyorsabban eredményes kontinenstornán: a 2004-es portugáliai Eb-n 67 másodperc elteltével szerzett vezetést az orosz válogatottnak a később aranyérmes görögök ellen 2-1-re megnyert csoporttalálkozón.

A félidő közepéig a portugálok többet birtokolták a labdát, de a lengyel akciók veszélyesebbnek tűntek. Pepe kétszer is nehéz helyzetben tisztázott, egyszer a kisodródott Grosicki centerezett pontatlanul. A portugáloknál Cristiano Ronaldo egyelőre nem villog - eddig csak ellenünk játszott igazán jól. 

A 30. percben Pazdak a tizenhatoson belül fellökte Cristiano Ronaldót, aki talán túl könnyen esett el. Nem lett volna meglepő ítélet a büntető. 

A 33. percben kiegyenlített a portugál válogatott. Ezt a gólt is egy olyan futballista lőtte, aki a következő idényben a Bayern Münchenben játszik majd. A mindössze 18 éves Renato Sanches pazar lövéssel küldte a labdát a lengyel kapu bal oldalába. Fabianski, úgy fest, csak látványos gólokat „tud” kapni. Még egy apróság: a portugáloknak ellenünk balszerencséjük volt két megpattant labdával, most egyet visszakaptak a sorstól. Grzegorz Krychowiak lábán pattant meg a labda. 

Renato Sanches az Eb-történet harmadik legfiatalabb gólszerzője, csak két, a 2004-es tornán berobbanó ifjú, a svájci Vonlanthen (18 éves 141 napos volt) és az angol Wayne Rooney (18 éves, 237 napos volt) előzi meg. A portugál tinédzser ma 18 éves és 317 napos. 

Megkezdődött a második félidő. 

Sokáig mezőnyjátékkal teltek a percek, annyira nem vállalt egyik csapat sem kockázatot, hogy úgy festett, mintha már a 46. perctől a hosszabbításra spóroltak volna a csapatok.

Mindkét oldalon akadtak helyzetféleségek, az egyiknél Cristiano Ronaldo lába alatt elcsúszott a labda, a másiknál Grosicki ügyeskedett. Egy újabb portugál kísérletnél Artur Jedrzejczyk - Pepe előretörése után - becsúszva mentett, majdnem a saját kapujába lőtte a labdát. 

Gól azonban nem esett. A portugálok mind az öt franciaországi Eb-meccse döntetlenre végződött, vagy állt a 90. perc után. Mind a két csapat 120 perc után (a lengyel ráadásul tizenegyesekkel) jutott tovább az előző fordulóból. 

A hosszabbításban is a portugálok birtokolták többet a labdát, de gyengítette a soraikat (és az eredményességüket) Cristiano Ronaldo önmagához képest szerény teljesítménye.

A hosszabbítás második felében egy néző a pályára rohanása váltotta ki a legnagyobb emóciót a szurkolókból.  

A portugálok 32 éve, az 1984-es Eb-n is 120 perces meccset játszottak a marseille-i Stade Vélodrome-ban, s akkor a végén kiestek, Platini a 119. percben döntött. 

Ezúttal tizenegyesek döntöttek. 

Cristiano Ronaldo kezdte, magabiztosan belőtte. 1-0

Robert Lewandowski nem kevésbé elegánsan rúgott, egyenlített, 1-1.

Renato Sanches bevágta, védhetetlenül. 2-1

Arkadiusz Milik a bal alsót választotta, 2-2. 

Joao Moutinho is, 3-2

Kamil Glik bebikázta, 3-3

Nani beemelte ,4-3

Jakub Blaszczykowski elrontotta, a tornán a lengyelek a kilencedik lövést rontották el először. Rui Patricio védett, maradt a 4-3.

Ha Quaresma belövi, szólt a képlet, a portugál elődöntősök. Fabianski beleért, de elvitte a labda a kezét. Portugália a mostanit is beleértve a legutóbbi négy tornából harmadszor jutott elődöntőbe. 

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×