eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Aranygenerációk csapnak össze a belga-walesi negyeddöntőben

Mindkét országban aranygenerációként jellemzik jelenlegi labdarúgó-válogatottjukat, s nagyon bíznak abban, hogy a franciaországi Európa-bajnokság pénteki Belgium-Wales negyeddöntőjéből az ő csapatuk jut majd tovább.

Mindkét együttesben élénken élnek a közelmúlt történései, nevezetesen az, hogy azonos selejtezőcsoportban szerepeltek, s egymás elleni mérkőzéseiken a szigetországiak voltak jobbak: Cardiffban 1-0-s walesi győzelem született, Brüsszelben pedig gól nélküli döntetlen lett az eredmény.

A világranglista második helyén álló belgák nehezen lendültek játékba az Eb-n, de a magyarok elleni nyolcaddöntőben (4-0) már összeállt a játékuk, és a selejtezős eredmények ellenére ők számítanak a meccs esélyeseinek. Ráadásul a találkozót a belga határnál fekvő Lille-ben rendezik, így gyakorlatilag hazai környezetben érezhetik majd magukat.

Bár a walesieknél kevesebb sztárjátékos szerepel - egy igazi csillaguk van Gareth Bale személyében -, azt mondják, szeretnek úgy játszani, hogy nem ők az esélyesek.

"Ezekben a helyzetekben általában jól teljesítünk. - fogalmazott a védő, Chris Gunter. - Belgium lesz a favorit, ráadásul a küszöbük előtt játszunk majd, ezt akár ki is használhatjuk."

Bale és Eden Hazard lehet a mérkőzés kulcsfigurája. Előbbi, a világ legdrágább futballistája, eddig három és "fél" gólt szerzett a tornán, három igazit, majd az északírek elleni nyolcaddöntőben a beadásából született a Wales továbbjutását jelentő öngól. Szabadrúgásai életveszélyesek, képes egyedül is eldönteni egy-egy összecsapást. Hazard - bár egyelőre kérdéses a pályára lépése, miután a magyarok elleni találkozón combsérülést szenvedett - csapatával együtt a nyolcaddöntőben kelt igazán életre, gólt szerzett és gólpasszt adott. Ő maga azt mondta, pályafutása során most játszott a legjobban a válogatottban. Bár kedden és szerdán sem edzett, várhatóan bevethető lesz majd a pénteki csatában. Lille ráadásul különösen kedves a számára, hiszen hét évig itt futballozott, mielőtt 2012-ben megvette őt a Chelsea.

"Wales nagyon erős csapat, és nem csak Gareth Bale miatt, több jó játékosuk is van" - mondta az ellenfélről Marc Wilmots, a belgák szövetségi kapitánya.

"A belgáknál a pályán és a kispadon olyan futballisták játszanak és ülnek, akik a világ bármelyik válogatottjába beférnének. - nyilatkozott kollégája, Chris Coleman. - De az utóbbi négy évben négyszer is játszottunk velük, egyszer nyertünk, kétszer pedig döntetlent értünk el, így nincs mitől tartanunk."

A két csapat eddig 12-szer csapott össze egymással, a mérleg: 5 belga és 4 walesi győzelem, valamint 3 döntetlen.

A mérkőzés pénteken 21 órakor kezdődik Lille-ben, a játékvezető a szlovén Damir Skomina lesz. A továbbjutó a csütörtöki (mai) lengyel-portugál összecsapás győztesével játszhat majd a fináléba kerülésért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×