eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az osztrák válogatott tagjai ünnepelnek a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának harmadik fordulójában játszott Hollandia-Ausztria mérkőzés után a berlini Olimpiai Stadionban 2024. június 25-én. Ausztria 3-2-re győzött, és csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe.
Nyitókép: MTI/AP/Ebrahim Noruzi

Horrorág az Eb-n: már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

A szerdai program előtt tizenegy csapat helye biztos már a nyolcaddöntőben, a csoportharmadikok kivételével már az is ismert, hogy ki hol folytatja szombattól, ki milyen ágra került.

Az már biztos, hogy június 29-én a németek Dortmundban a dánokkal találkoznak. Ezt nem bánják, a helyszín sem rossz, a legnagyobb stadionok egyike, ugyanakkor akad, aki aggódik, mert 2006-ban, a hazai rendezésű világbajnokságon éppen Dortmundban estek ki, az olaszok elleni elődöntőben.

Abban az esetben, ha a Nationalelf legyűri a dánokat, következik Stuttgartban a negyeddöntő, várhatóan a spanyolokkal. Azzal a csapattal, amelyik eddig a legjobb benyomást keltette a tornán. A La Roja az ábécérend szerinti utolsó két csoportból kap majd ellenfelet, az egyik harmadik helyezettet.

Ugyanezen a felső ágon van a portugál és a francia válogatott. Előbbiek is csoportharmadikkal játszanak, mégpedig a magyar válogatottal, ha számunkra kedvezően alakul a még hátralévő négy csoporttalálkozó.

A franciákra az E csoport másodikja vár, ők úgy számolnak, hogy ez valószínűleg a román csapat lesz, a belgák lesznek a csoportelsők. Ez egy közel sem biztos, de nekünk is kedvező forgatókönyv…

A negyeddöntőben e két találkozó győztese találkozik, összejöhet egy francia–portugál meccs, egyébként 2016-ban (döntő) és 2021-ben (csoportmeccs Budapesten) is volt. Mi, persze, reménykedjünk abban, a három évvel ezelőtti tornához hasonlóan játszhatunk újra a franciákkal, július 5-én, Hamburgban.

Az alsó ág ehhez képest feltétlenül egyszerűnek tűnik. (A felsőn, ugyebár, elképzelhető olyan változat, hogy a németeknek a dánokat, a spanyolokat és a franciákat/portugálokat kell legyőzni, s még mindig csak a döntőben vannak…)

„Lent” a nyolcaddöntőben biztosan lesz egy olasz–svájci találkozó, az angolok pedig vagy a hollandokkal, vagy az E csoport harmadikjával mérkőznek. A két meccs győztese játszik egymás ellen az elődöntőért, azaz létrejöhet a legjobb nyolc között a 2020-asnak nevezett, három évvel ezelőtti Eb döntőjének a „visszavágója”.

Az osztrákok az F csoport második helyezettjével találkoznak (Törökország? Csehország? Georgia?). Ugyancsak nyolcaddöntős pár az E csoport győztese (ez a belgák négyese) és a szlovénok vagy a hollandok közül az egyik, mint csoportharmadik. Ez egy sokkal könnyebb ág, ebből egy csapat Eb-elődöntőt játszik majd.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×