eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A német Matthias Ginter (elöl) és az angol Raheem Sterling a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Anglia-Németország mérkőzésén a londoni Wembley stadionban 2021. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Az angolok nyerni tudnak, gólt kapni nem

Anglia – a német válogatottat 2-0-ra legyőzve – bejutott a labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjébe, továbbra sem kapott gólt tornán. Góljait Raheem Sterling és Harry Kane szerezte.

Két helyzet volt mindössze az angol–német mérkőzés első félidejében. Előbb Timo Werner, majd Harry Kane lőhetett volna gólt, de sem a Chelsea, sem (egyelőre) a Tottenham centerének nem született meg az első Eb-gólja.

Az angolok, bár a közelmúlt statisztikái ezt nem indokolják, háromvédős alakzattal kezdtek, miként egyébként a németek is. Egyébként is sok volt a hasonlóság a két csapat játéka között, csak keveset kockáztattak, s nagyon bíztak a csatárok kivételes gyorsaságában. Ugyanakkor az első félidőben senki sem tudott megugrani a jól záró védők között.

A második félidő Kai Havertz 15 méteres lövésével kezdődött, Jordan Pickford nagy bravúrral ütötte szögletre a labdáját. A németek aztán fél órán keresztül nem veszélyeztettek, ellenben az angolok a 75. percben Raheem Sterling révén vezetést szereztek. Eddig a tornán csak ő szerzett gólt az angolok közül. Nagy előd nyomába lépett: korábban csupán Gary Lineker szerezte egy nagy torna első három angol gólját, még 1986-ban.

A 81. percben aztán éppen ő passzolt úgy hátra, hogy Thomas Müller egyedül vihette a labdát Pickfordra, de a kapu mellé lőtt. A másik oldalon viszont Luke Shaw remek bal oldali beadását Raheem Sterling gólra váltotta, a harmadik gólját szerezte a tornán, egészen e meccs hajrájáig csak ő talált a kapuba a háromoroszlánosok közül.

A következő helyzet a németeké volt,

Thomas Müller egyedül vezette a labdát a kapura, de a jobb kapufa mellé lőtt.

Ez volt (szinte biztosan) élete utolsó Eb-mérkőzése, 15 meccsén, 31 kapura lövéséből egyetlen gólt szem szerzett. Nála több lövésből csak Andres Iniesta és Clarence Seedorf maradt nullagólos.

A 85. percben egy újabb bal oldali támadást váltottak gólra az angolok, a szereposztás más volt (Grealish az előkészítő, Harry Kane a gólszerző), s ezzel nem csupán biztossá vált az angolok továbbjutása a negyeddöntőbe, hanem megszakadt két sorozat. Már nem csak Sterling neve szerepelt a gólszerzők között a háromoroszlánosok közül, s immár Harry Kane-nek is van gólja az Euro 2020-on.

A csapatkapitánynak ez volt a hetedik gólja egy nagy tornán, ezzel beérte Wayne Rooney-t, s már csak Gary Lineker (10) és Alan Shearer (9) áll előtte.

A németek a 2-0-s vereséggel kiestek, s ezzel lezárult Joachim Löw 198 mérkőzésen át tartó, tizenöt éves szövetségi kapitányi korszaka.

Anglia-Németország 2-0 (0-0)

London, Wembley Stadion, 41 937 néző, v.: Danny Makkelie (holland)

gólszerző: Sterling (75.), Kane (86.)

sárga lap: Rice (8.), Phillips (45.), Maguire (77.) illetve Ginter (25.), Gosens (72.)

Anglia: Pickford - Walker, Maguire, Stones - Trippier, Rice (Henderson 88.), Phillips, Saka (Grealish 69.), Shaw - Kane, Sterling

Németország: Neuer - Hummels, Rudiger, Ginter (Can 87.) - Kimmich, Kroos, Goretzka, Gosens (Sane 88.) - Havertz, Müller (Musiala 92.), Werner (Gnabry 68.)

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×