eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az osztrák Marko Arnautovic (j2) leshelyzetből érvénytelen gólt fejel a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Olaszország-Ausztria mérkőzésén a londoni Wembley Stadionban 2021. június 26-án.
Nyitókép: Az osztrák Marko Arnautovic (j2) leshelyzetből érvénytelen gólt fejel a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Olaszország-Ausztria mérkőzésén a londoni Wembley Stadionban 2021. június 26-án. MTI/EPA/Getty pool/Laurence Griffiths

Az osztrákok nagy csatára kényszerítették az olaszokat a cserejátékosok mérkőzésén

Olaszország 1960 óta veretlen Ausztria ellen, de nagyon közel állt ahhoz a rendes játékidőben, hogy megszakadjon a sorozat. A vártnál sokkal szorosabb csatát hozott az Euro 2020 második, londoni nyolcaddöntőjében. Az olaszok 2-1-es győzelemmel jutottak tovább.

Az olaszok jól kezdtek, az osztrákok egyik legnagyobb ásza, Marko Arnautovic a mostani tornán rekordot jelentő gyorsasággal, 92 másodperc alatt sárga lapot kapott. A folytatásban a szilárdan védekező osztrákokkal szemben az olaszok alig tudtak ziccereket kialakítani, a legnagyobb lehetőségük Ciro Immobile távoli lövése volt, a labda a kapufáról pattant ki.

A második játékrészben a Squadra Azzurra mindössze hétszer lőtt kapura, csekély hatékonysággal, hiszen Daniel Bachmann-nak, az osztrák kapusnak egyszer sem kellett védenie.

Ugyanakkor a csapattársai közül Marko Arnautovic a játékrész közepén David Alaba fejese után átstukkolta a labdát Gianluigi Donnarummán, úgy festett, 2021-ben, s ebből következően a tornán is először, gólt kap az olasz válogatott. Ám a VAR segített Roberto Mancini csapatán, a lassítás és az elemzés után lest ítélt Taylor, az angol játékvezető.

Néhány perccel később Matteo Pessina szabálytalankodott a saját ötösén belül Stefan Lainerrel, ezt is megnézték a VAR-szobában, s megállapították, hogy az akció korábbi szakaszában már két osztrák játékos is lesen volt, így nem számított (illetve nem derült ki), hogy az olasz középpályás szabálytalankodott-e, vagy sem.

Az első kilencven perc nem hozott gólt, következhetett a 2x15 perces hosszabbítás. Az olaszok a legutóbbi kilenc, az Eb-k egyenes kieséses szakaszában játszott legutóbbi kilenc mérkőzésükből hatodszor játszottak hosszabbítást.

Aztán a 95. percben a csereként beállt Federico Chiesa éles szögből, egy csel után, Konrad Laimer mellől, a hálóba vágta a labdát. A Juve csatára 25 évvel és 12 nappal azt követően szerzett gólt Európa-bajnokságon, hogy édesapja, ugyancsak Angliában, ugyancsak Eb-meccsen, gólt rúgott a cseheknek.

Még a hosszabbítás első felében eldőlt a mérkőzés és a továbbjutás, ezt is csereként beálló futballista szerezte: Matteo Pessina vágta a labdát nyolc méterről az osztrákok kapujába. Az Atalanta középpályása már a második gólját érte el a tornán. Az Eb-k történetében először szerzett gólt a hosszabbításban két cserejátékos is.

A 113. percben Sasa Kalajdzic, egy harmadik cserejátékos, szépített, kicsit visszahozta az osztrákoknak a reményt. A Squadra Azzurra 1168 játékperc után kapott ismét gólt. De egyenlíteni már nem tudott az egyébként az utóbbi éveket tekintve legjobb teljesítményét nyújtó osztrák válogatott.

Az olasz válogatott immár eltüntette az elődök, a kétszeres világbajnokok régi rekordját és sorozatban 31. mérkőzésén is veretlen maradt. Bejutott a negyeddöntőbe, ahol majd a belga–portugál találkozó győztesével játszik.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×