eur:
394.07
usd:
360.78
bux:
72352.07
2024. augusztus 12. hétfő Klára
A magyar válogatott tagjai a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornájának 3. helyéért játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzés előtt a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 11-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Faragó Tamás: a magyar vízilabda kreativitásban ennél sokkal többet tud – összegzés

Érem nélkül zárta a magyar vízilabdasport a párizsi olimpiát. A férfiak a negyedik, a nők az ötödik helyen végeztek. Faragó Tamás olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázót, a Nemzet Sportolóját kértük összegzésre.

A férfi pólóválogatott vasárnapi mérkőzése nemcsak kellemetlen, hanem talán kínos is volt – fogalmazott az InfoRádióban Faragó Tamás, hozzátéve: mi, magyarok másképp tekintünk a vízilabdára, mindig eredményesek, de főként sikeresek akarunk benne lenni, vagy legalább azt szeretnénk, hogy ne legyünk balsikeresek. A Nemzet Sportolója szerint az elmúlt napon mindkét gondolat tekintetében alulmaradtunk; egyrészt nem voltunk átütőek a mérkőzésen, másrészt nem jött ki a csapat erőssége a végén: a technikai tudás, a pontos lövés.

„Talán a legnagyobb probléma, hogy néhány játékos beleszeretett saját magába, és amikor szembetalálkozott a valósággal, akkor megijedt tőle”

– mondta, megjegyezve: van ez így, emberek vagyunk, de ahogy azt mondani szokás, le kell vonni a tanulságokat. Egyetlen pozitívumként azt említette, hogy a legjobb csapatok – Görögország, Spanyolország, Olaszország – az 5-8. helyért játszott, a magyar válogatott viszont legalább bejutott a legjobb négy közé. „Más kérdés, hogy óriási sanszunk volt arra, hogy ezt az olimpiát megnyerjük, de sajnos nem sikerült, mert nem voltunk eléggé élesek, átütőek” – ismételte meg.

Arra a kérdésre, hogy a torna mit mond el a játékosok közötti kapcsolatról, a csapategységről, arról, hogy milyen lehet a hangulat az öltözőben, Faragó Tamás úgy fogalmazott, hogy erről nincsenek információi, de egy csapat vagy képes együttműködni, kollaborálni, vagy fölösleges jelzőket keresgélni. Az látszik, hogy a játékosok nem voltak átütőek, és amit vártunk volna tőlük – főként a sztároktól – nem nyilvánul meg. Hozzátette: az olimpián csaknem mind a nyolc csapat ugyanazt a taktikát választotta: „dobálták körbe a labdát, várták a bírói kiállítást, aztán valaki rálőtte, vagy nem lőtte rá, és aztán eltelt a mérkőzés, amire aztán lehetett »bírózni«, meg a szerencsére is sok mindent ráfogni.” Holott a magyar vízilabda kreativitásban ennél sokkal többet tud – emelte ki.

Hogyan nézhet ki a jövő?

A magyar vízilabdában a jövő mindig biztató, miután sok fiatal választja ezt a sportágat, akik mind olimpiai bajnokok akarnak lenni – mondta. Ráadásul az utánpótlás tehetséges is, így van miből meríteni. Szerinte nem kell félni, mert amikor kimegy egy nagy generáció, követi egy legalább annyira tehetséges, annyira sikerorientált, ami képes ugyanúgy nyerni, mint az elődök.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a férfi vízilabda-tornát végül a szerbek nyerték, lemásolva a magyar válogatott 2000 és 2008 közötti triplázását. Faragó Tamás szerint annál is inkább nagy teljesítményről van szó, mert úgy hírlik, nincs meg a csapathangulat, nincs meg az egység, a kohézió. „De profik játsszák ezt a játékot, legalábbis Szerbiában, és képesek voltak átlépni ezt a nehézséget, (…) és nagyon szép játékkal, teljesen megérdemelten nyerték az olimpiai bajnokságot.”

Végül, de nem utolsó sorban arról is beszélt, hogy a magyar női válogatott – amely az ötödik helyet szerezte meg az olimpián – „ugyanúgy a magyar vízilabda terméke, és természetesen ott is,

ha nem kerülünk a négy közé, akkor az nem egy jó teljesítmény, de legalább az utolsó két mérkőzésüket megnyerték”.

Faragó Tamás szavai alapján viszont azzal, hogy az orosz válogatott nem szerepelt az olimpián, lényegesen nagyobb sanszuk volt a jobb szereplésre. Ugyanakkor hasonlóan erősnek látja az utánpótlást, mint a fiúknál, amiből meríteni lehet a jövőben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Faragó Tamás: a magyar vízilabda kreativitásban ennél sokkal többet tud – összegzés

Érem nélkül zárta a magyar vízilabdasport a párizsi olimpiát. A férfiak a negyedik, a nők az ötödik helyen végeztek. Faragó Tamás olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázót, a Nemzet Sportolóját kértük összegzésre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×