eur:
387.19
usd:
356.75
bux:
68317.42
2024. május 23. csütörtök Dezső
Virth Balázs edző (b) és Milák Kristóf olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnok válogatott úszó a Duna Arénában 2022. június 16-án, a magyarországi vizes vb kezdete előtt két nappal.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Exkluzív: edzője vallott színt Milák Kristóf helyett

Öt arany- és egy ezüstéremmel zárta Milák Kristóf az országos úszóbajnokságot. Az olimpiai bajnok a sikerek után sem nyilatkozott a média képviselőinek, edzője azonban megtette ezt. Virth Balázs szerint a Duna Arénában a vártnál sokkal jobban teljesített a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, de az állóképességi munkát el kell végezni a sikeres párizsi szerepléshez.

A közönség és a szakma nagy meglepetésére kiváló időeredményekkel öt arany- és egy ezüstéremmel zárt a múlt heti úszó országos bajnokságon Milák Kristóf. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó edzője az InfoRádióban elmondta, az úszásmentes időszakban Milák végig kondizott, erőfejlesztést végzett Zala György irányításával, amikor pedig megkezdte az uszodai edzéseket, ezzel párhuzamosan "tornázott" is.

"Az eredményeket tekintve látszott is: 50 méteren egyéni csúcs, 100-on egy-másfél másodperc az egyéni csúcstól, 200-on pedig 3-4 másodperc. Ez nagyjából visszaadja azt a képet, hogy ami munkát végzett az erőfejlesztés terén, azáltal a rövidebb számok mennek, amiben pedig kevesebb munka történt – állóképesség –, az a része még pótolandó. Ennek ellenére sokkal-sokkal jobban úszott, mintha ugyanezt bármely más úszóval próbáltuk volna ki ennyi kihagyás után. Ez így nekem is meglepő, de biztató is" – öntött tiszta vizet a pohárba Virth Balázs.

Nem volt titok az elmúlt években, hogy Milák Kristóf sokkal inkább versenymenő, mint edzésben jó; erről sokat beszélt az edző az olimpiai bajnok korábbi trénerével, Selmeci Attilával, és arra jutottak, hogy

Milák technikája sokat el tud takarni az edzéskihagyásból.

"De ahhoz, hogy a 200 pillangót háromszor elbírja egymás után, nyilvánvalóan több állóképességi edzés kell" – szögezte le.

Az ob-n hat számban úszott, de például 50 gyorson olimpiai szintidőt repesztett, vagyis jobb volt, mint a három évvel ezelőtti tokiói olimpia döntős úszói közül a nyolcadik helyezett. Ennek ellenére azt most még Virth Balázs sem tudja megmondani, mely számokat vállalhatja Párizsban Milák Kristóf. Ez az Eb-n és néhány közbeeső verseny eredményein, a formafelépítésen és Milák Kristóf döntésén is múlik.

A Virth-csoport belső hangulatával kapcsolatban az edző elmondta, hogy "ez a sportág annyira speciális felkészülést igényel, hogy ez nem mindenkinél fér bele", nem ajánlja senkinek, hogy ennyit kihagyjon a medencés munkából, de az sem véletlen szerinte, hogy ennyien zseninek tartják Milák Kristófot, a csapattársak pedig kedvelik őt, a tenerifei edzőtáborban a közös munkát kifezetten izgatottan várták vele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×