eur:
390.18
usd:
359.44
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Nyitókép: Facebook/UEFA EURO 2024

Teljes a futball-Eb mezőnye: nagy hiányzók, fagyos északiak és egyetlen újonc

Véglegessé vált a 2024-es Európa-bajnokság mezőnye, utolsóként Lengyelország csatlakozott a résztvevőkhöz. Itt az ideje az összehasonlításnak: mennyit változott a kijutott csapatok köre azóta, hogy a magyar válogatott, 44 éves szünet után, ismét Eb-szereplő lett 2016-ban.

Oroszország és Fehéroroszország kizárása miatt 53 ország szerepelt a selejtező fázisban, a rendező német csapat automatikusan a huszonnégyek tagja lett. Kedd este óta tudjuk, teljes földrajzi zónák képviseltetik magukat egy-egy miniállam kivételével.

A kontinens nyugati feléből minden válogatott kijutott az andorrai, a gibraltári és a luxemburgi kivételével. A közép-európai régióból is, a liechtensteini és, ha idevesszük, a San Marinó-i kivételével. Ugyanakkor teljesen hiányzik majd a mezőnyből az északi régió (Izland, Feröer-szigetek, Norvégia, Svédország, Finnország és a balti államok), míg a déliek közül Görögország, Bulgária, Málta, Ciprus és a földrajzilag Európán kívüli Izrael.

Az egykori Jugoszlávia tagköztársaságai közül a horvátok, a szerbek és a szlovénok kijutottak, a bosnyákok, az észak-macedónok, a montenegróiak és a koszovóiak nem. A Brit-szigetről az angolok és a skótok kijutottak, a walesiek nem, mint ahogyan az északír és az ír válogatott sem.

Az egykori Szovjetunió utódállamai közül kettő nem indulhatott, kettő – Ukrajna és Grúzia – kijutott. Az északiaknál már említett balti válogatottak, valamint az azeriek, az örmények és a kazahok ellenben lemaradtak a tornáról.

A mi régiónkból szinte mindenki kijutott, a magyarok mellett az olaszok, a svájciak, az osztrákok, a csehek, a szlovákok, a románok, s kicsit kiterjesztően véve Közép-Európát, a lengyelek is. Moldova nem.

A mostani 24 csapat közül egyedül Grúzia válogatottja lesz majd újonc a mezőnyben, Albánia és Szlovénia másodszor jutott ki. (A szlovénok huszonnégy év után.)

A huszonnégyes mezőny kétharmada, tizenhat válogatott 2016-ban és a 2020-ról 2021-re halasztott tornán is részt vehetett. A maradék nyolcból a hollandok, a dánok és a skótok is ott voltak a legutóbbi Eb-n.

A mostani mezőnyben öt olyan válogatott lesz, amely hiányzott a legutóbbi tornáról: az albán, a román, a szerb, a szlovén és a grúz csapat. Ezek léptek az orosz, a finn, a svéd, a walesi és az észak-macedón gárda helyére.

Az előzetes, a selejtezők csoportbeosztására elkészített kiemelési rangsor alapján a walesi (16.), az izraeli (17.), a bosnyák (18.), a finn (21.), az izlandi (23.) és a norvég (24.) válogatott nem jutott ki azon gárdák közül, amelyek a kiemelés alapján az első 24-be tartoztak.

A legnagyobb hiányzó Németországból a görög, a norvég és a svéd válogatott lesz. A kizárt oroszokon (a szovjetek utódválogatottján) kívül csak a görögök nem jutottak ki a korábbi győztesek közül. Kedd este tizenegyespárbajban bukott el a csapatuk, Tbilisziben. Sorozatban harmadszor hiányoznak. Érdekes, hogy a már említett előzetes ranglistán éppen Grúzia mögött álltak – ha így nézzük, már nem is akkora bombameglepetés, hogy kiestek a nagy rivális otthonában.

A svédek az előző hat Eb-re mindig eljutottak, most nem, ebből az aspektusból ők a legnagyobb hiányzók. A mostani sorozatban a csoport első két helyére nem volt reális esélyük, a belgák mögött tíz, az osztrákok mögött pedig kilenc ponttal maradtak le. Elrontott Nemzetek Ligája-szereplésük miatt nem is „pótvizsgázhattak” az elmúlt napokban.

Erling Haalandnak továbbra is várnia kell arra, hogy egy nagy tornán országa válogatottjával szerepelhessen. Miként Martin Ödegaardnak is. A norvégok e két sztárral is lemaradtak, tíz ponttal végeztek a spanyolok, hattal a skótok mögött csoportjuk harmadik helyén. Ők is elrontották a Nemzetek Ligája-szereplésüket, ide tartozó érdekesség, hogy az Eb-csoportban mögöttük végzett grúz válogatott (a márciusi playoffot sikerrel megvívva) kijutott a kontinensbajnoki tornára, ők nem.

Címlapról ajánljuk
A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×