eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/UEFA EURO 2024

Teljes a futball-Eb mezőnye: nagy hiányzók, fagyos északiak és egyetlen újonc

Véglegessé vált a 2024-es Európa-bajnokság mezőnye, utolsóként Lengyelország csatlakozott a résztvevőkhöz. Itt az ideje az összehasonlításnak: mennyit változott a kijutott csapatok köre azóta, hogy a magyar válogatott, 44 éves szünet után, ismét Eb-szereplő lett 2016-ban.

Oroszország és Fehéroroszország kizárása miatt 53 ország szerepelt a selejtező fázisban, a rendező német csapat automatikusan a huszonnégyek tagja lett. Kedd este óta tudjuk, teljes földrajzi zónák képviseltetik magukat egy-egy miniállam kivételével.

A kontinens nyugati feléből minden válogatott kijutott az andorrai, a gibraltári és a luxemburgi kivételével. A közép-európai régióból is, a liechtensteini és, ha idevesszük, a San Marinó-i kivételével. Ugyanakkor teljesen hiányzik majd a mezőnyből az északi régió (Izland, Feröer-szigetek, Norvégia, Svédország, Finnország és a balti államok), míg a déliek közül Görögország, Bulgária, Málta, Ciprus és a földrajzilag Európán kívüli Izrael.

Az egykori Jugoszlávia tagköztársaságai közül a horvátok, a szerbek és a szlovénok kijutottak, a bosnyákok, az észak-macedónok, a montenegróiak és a koszovóiak nem. A Brit-szigetről az angolok és a skótok kijutottak, a walesiek nem, mint ahogyan az északír és az ír válogatott sem.

Az egykori Szovjetunió utódállamai közül kettő nem indulhatott, kettő – Ukrajna és Grúzia – kijutott. Az északiaknál már említett balti válogatottak, valamint az azeriek, az örmények és a kazahok ellenben lemaradtak a tornáról.

A mi régiónkból szinte mindenki kijutott, a magyarok mellett az olaszok, a svájciak, az osztrákok, a csehek, a szlovákok, a románok, s kicsit kiterjesztően véve Közép-Európát, a lengyelek is. Moldova nem.

A mostani 24 csapat közül egyedül Grúzia válogatottja lesz majd újonc a mezőnyben, Albánia és Szlovénia másodszor jutott ki. (A szlovénok huszonnégy év után.)

A huszonnégyes mezőny kétharmada, tizenhat válogatott 2016-ban és a 2020-ról 2021-re halasztott tornán is részt vehetett. A maradék nyolcból a hollandok, a dánok és a skótok is ott voltak a legutóbbi Eb-n.

A mostani mezőnyben öt olyan válogatott lesz, amely hiányzott a legutóbbi tornáról: az albán, a román, a szerb, a szlovén és a grúz csapat. Ezek léptek az orosz, a finn, a svéd, a walesi és az észak-macedón gárda helyére.

Az előzetes, a selejtezők csoportbeosztására elkészített kiemelési rangsor alapján a walesi (16.), az izraeli (17.), a bosnyák (18.), a finn (21.), az izlandi (23.) és a norvég (24.) válogatott nem jutott ki azon gárdák közül, amelyek a kiemelés alapján az első 24-be tartoztak.

A legnagyobb hiányzó Németországból a görög, a norvég és a svéd válogatott lesz. A kizárt oroszokon (a szovjetek utódválogatottján) kívül csak a görögök nem jutottak ki a korábbi győztesek közül. Kedd este tizenegyespárbajban bukott el a csapatuk, Tbilisziben. Sorozatban harmadszor hiányoznak. Érdekes, hogy a már említett előzetes ranglistán éppen Grúzia mögött álltak – ha így nézzük, már nem is akkora bombameglepetés, hogy kiestek a nagy rivális otthonában.

A svédek az előző hat Eb-re mindig eljutottak, most nem, ebből az aspektusból ők a legnagyobb hiányzók. A mostani sorozatban a csoport első két helyére nem volt reális esélyük, a belgák mögött tíz, az osztrákok mögött pedig kilenc ponttal maradtak le. Elrontott Nemzetek Ligája-szereplésük miatt nem is „pótvizsgázhattak” az elmúlt napokban.

Erling Haalandnak továbbra is várnia kell arra, hogy egy nagy tornán országa válogatottjával szerepelhessen. Miként Martin Ödegaardnak is. A norvégok e két sztárral is lemaradtak, tíz ponttal végeztek a spanyolok, hattal a skótok mögött csoportjuk harmadik helyén. Ők is elrontották a Nemzetek Ligája-szereplésüket, ide tartozó érdekesség, hogy az Eb-csoportban mögöttük végzett grúz válogatott (a márciusi playoffot sikerrel megvívva) kijutott a kontinensbajnoki tornára, ők nem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×