eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Young female competitive swimmers racing in outdoor pool overhead view
Nyitókép: Thomas Barwick/Getty Images

Elemző: majdnem annyian néznek úszást, mint focit

Magyarországon a sporthírek közül legtöbben az úszást részesítik előnyben. A következő két hétben ismét a vizes sportoké lesz a főszerep, ismét szurkolhatunk a magyar sportolóknak.

Hazánkban a sporthírek közül legtöbben az úszást részesítik előnyben minden más sportággal szemben. Ugyanakkor más megvilágításba kerül a kérdés, ha a magyar úszósport kiválóságainak neveit kell felsorolni, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, a négyszeres győztes Darnyi Tamás vagy a három aranyérmet elérő Hosszú Katinka mellett még számos név juthat eszünkbe − írja elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

2022-ben a lakosság 54 százaléka értesült az úszással kapcsolatos hírekről, ez lényegesen meghaladja a különböző sportok népszerűségét, ami átlagosan 37 százalék körül szokott alakulni. Azon a közönségen belül, akik rendszeresen fogyasztanak sporthíreket, szintén kiemelkedő az úszás aránya: 83 százalék követi rendszeresen a hazai úszósport eredményeit. Ez elsősorban világbajnokságokra, olimpiákra és kiemelt sporteseményekre terjed ki, de az elmúlt években több világeseményre is sor került hazánkban, 2017-ben és 2022-ben is volt Magyarországon vizes világbajnokság, és legközelebb 2027-ben kerül sor erre − mondta Németh Viktória, az alapítvány elemzője az InfoRádióban.

A csapatsportágak közül a vízilabda népszerűsége is töretlen maradt. A férfi vízilabda az 5. legnépszerűbb a különböző sportágak közül, és a 3. legnépszerűbb a csapatsportok között a férfi labdarúgás és a női kézilabda után. A női vízilabda is népszerű, a teljes népességen belül a 12., a csapatsportok között az 5. legtöbbet nézett.

A GapTo, valamint az Eurosport és az Ipsos közös, 1000 illetve 2500 fő részvételével lezajlott, 2022-es felmérése alapján a sport nagyobb arányban köti le a férfiakat. Ugyanakkor az úszás esetében különleges, hogy a sportág iránt legkevésbé fogékony csoport, a fiatalabb nők esetében is befutó – derült ki az elemzésből.

Forrás: Oeconomus Gazdasági Alapítvány
Forrás: Oeconomus Gazdasági Alapítvány

Az úszás iránt érdeklődőkre jellemző, hogy e csoporton belül a szurkolók kétharmada kisebb intenzitással, inkább csak eseti jelleggel követi a sporthíreket. Fontosabb tényező a közösségérzés, vagyis jelen esetben a magyar sportolók sikerei biztosítják az alapot a hírek fogyasztásához, ellentétben például a Forma–1-gyel vagy a motorsportokkal, amelyek esetében kevesebb az ilyen vonatkozás, és e sportok népszerűsége mégis magas – olvasható az Oeconomus összeállításában.

Eközben a felmérésben második legnépszerűbb sport, a férfi labdarúgás esetében sokkal erőteljesebb elköteleződés érvényesül, különösen a férfiak körében. Ez azt jelenti, hogy a focirajongók sokkal rendszeresebben és stabilabban fogyasztják a sporthíreket, mint bármilyen más sport iránt elkötelezett közönség.

Azt már a Pécsi Tudományegyetem 2020-as kutatása is megerősítette, hogy a magyarok pozitívan vélekednek a sportról. E felmérés is aláhúzta, hogy a magyarok elsődlegesen a labdarúgás és az úszás iránt érdeklődnek. A kutatás eredménye vízilabda esetében is összevethető a GapTo felmérésével, a labdarúgás, az úszás, a kézilabda és az autósport után a legnagyobb szurkolótáborral rendelkező sportág.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×