eur:
389.41
usd:
358.94
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
Az egyéni összetett győztes Czifra Bettina Lili, a DKSE versenyzője a női tornászok csapatbajnokságának második fordulóján és egyéni összetett országos bajnokságán a fővárosi Központi Tornacsarnokban 2023. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Hatalmas siker a vb-n: név szerinti magyar olimpiai kvóta női tornában

Czifra Bettina Lili álmaiban sem gondolta egy évvel ezelőtt, hogy ő lehet az első magyar női tornász, aki név szerinti olimpiai kvótát szerez az antwerpeni világbajnokságon. Kvótát szerzett a válogatott és egy picike esély még van egy harmadik kvótára is.

Czifra Bettina Lili az egyéni összetettbeli eredménye alapján olimpiai kvótát szerzett az antwerpeni torna-világbajnokságon. A női válogatott a 15. helyen végzett a hétfőn késő este zárult selejtezőben, ezzel további egy párizsi indulási jogot kapott az ország, és a magyar szövetség később dönt arról, hogy ez kinek jár.

A Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett összeállítású női válogatott hétfőn kora este mutatta be gyakorlatait, és ezt követően a még éppen olimpiát érő 12. helyen állt, ám hátra volt az esélyesebb kínai, japán és francia együttes is. A papírforma szerint ez a három csapat megelőzte a magyarokat, akik így végül a tizenötödikek lettek. Ez alapján egy olimpiai kvóta jutott a magyar szövetségnek, amely később dönt arról, hogy ezt az indulási jogot ki nyeri el.

A selejtezőben az 51,365 pontos Czifra a 33., az 51,265 pontos Székely a 34., míg a 49,932 pontos Mayer az 51. helyen végzett. A kiírás értelmében a csapatkvótával nem rendelkezőket számolva a legjobb 14 között lévő versenyzők - országonként legfeljebb egy tornász - névre szóló párizsi kvótához jutottak, és ez a magyarok közül Czifrának jár, mert ő érte el a legmagasabb pontszámot hármójuk közül. A nem csapatkvótások közül csak öten előzték meg.

Szerdöntőbe senkinek nem sikerült bekerülnie.

Az egyéni összetett pénteki fináléjára Czifra a harmadik, Székely a negyedik számú tartalék, míg Bácskay az ugrás szombati döntőjére második számú tartalék.

Amennyiben Bácskay mégis döntős lenne, és ott nem érvénytelen a gyakorlata, akkor elvileg ő is utazhatna Párizsba, mert minden finalista riválisa már szerzett indulási jogot, és szerenként a legjobb még nem kvótás tornász is szerepelhet az olimpián.

A női válogatott nem a legjobb előjelekkel készült a vb-re, ugyanis a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia az elutazás előtt keresztszalag-szakadást szenvedett, és már átesett a térdműtéten. Ezzel együtt volt remény, hogy 1996 után ismét ott lehessen az olimpián a csapat.

A szerdai női csapatdöntőbe a legjobb nyolc került. A pénteki egyéni összetett fináléba 24-en, a hétvégi szerenkénti döntőkbe pedig nyolcan-nyolcan jutottak be azzal a megkötéssel, hogy egy országból legfeljebb ketten szerepelhetnek.

Amint Altorjai Sándor delegációvezető, a magyar szövetség főtitkára elmondta: amit ettől a csapattól várni lehetett Kovács Zsófia nélkül, azt megtette.

"Csodák nincsenek. A mostani csapat azt teljesítette, amire képes. Ami nem megy edzésen, azt itt élesben sem lehet elvárni senkitől. Nagyon örülünk, hogy a nők két olimpiai kvótát szereztek, és ha szerencsénk van az ugrás döntőjénél, akkor hármat" - jegyezte meg Altorjai.

A Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Balázs Krisztián, Molnár Botond, Kiss Balázs összeállítású férfi válogatott - amely szintén reménykedett a csapat olimpiai kvótában - nyújtón sokat rontott, végül csak a huszadik helyen végzett. A párizsi induláshoz a legjobb 12-ben kellett volna zárnia, ugyanakkor Mészáros ötkarikás kvótát szerzett, és bejutott a csütörtöki egyéni összetett döntőbe.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány megfogalmazása szerint nagyon-nagyon büszke a lányokra, mindent megtettek, kiegyensúlyozottan versenyeztek, nem rajtuk múlt.

"Összeforrott, szép csapatmunkát mutattak be, úgyhogy ennek köszönhető a 15. hely. Szinte biztosra mondhatjuk, hogy legjobb tornászunkkal, Kovács Zsófival a csapat kijutása is meg lehetett volna az olimpiára. Persze volna nincs a sportban. A realitás az, hogy van két kvótánk, egy Czifra Lilinek az összetett alapján és egy név nélküli az országnak. Ennek nagyon örülünk, ráadásul

megdupláztuk a kvóták számát az előző olimpiai ciklushoz képest, hiszen akkor egy női tornász volt kint, most pedig már ketten biztosan utaznak"

- mondta a Draskóczy.

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy ez mindenképpen előremutató, mint ahogy a csapat teljesítménye is, pontszámban és minden tekintetben nagyot léptek előre.

"Természetesen Zsófi hiányát nem tudtuk pótolni, mindenféleképpen hiányzott nekünk, de a lányok ennek ellenére kitettek magukért, és példaértékűen szerepeltek" - jegyezte meg.

(A nyitóképen: az egyéni összetett győztes Czifra Bettina Lili, a DKSE versenyzője a női tornászok csapatbajnokságának második fordulóján és egyéni összetett országos bajnokságán a fővárosi Központi Tornacsarnokban 2023. szeptember 16-án.)

Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Cikkünkhöz csatolva meghallgathatja a teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 18:27
×
×
×
×