eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A német válogatott tagjai ünnepelnek a férfi kosárlabda-világbajnokság Egyesült Államok - Németország elődöntő mérkőzés végén Manilában 2023. szeptember 8-án. Németország 113-111-es győzelemmel a döntőbe jutott.
Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Németország a focisták helyett a kosárlabdázóknak örülhet

Németország először nyerte meg a férfi kosárlabda-világbajnokságot, miután a vasárnapi, manilai döntőben 83-77-re legyőzte Szerbiát.

A 2002-ben vb-bronzérmes németek az idei torna egyedüli veretlen csapataként készültek első világbajnoki döntőjükre, és távol-keleti menetelésük során Ausztrália, Szlovénia vagy az Egyesült Államok sem tudta megállítani őket.

Szerbia valamivel komolyabb múlttal büszkélkedhetett, mivel még Jugoszláviaként háromszor, Szerbia és Montenegróként pedig kétszer ült fel a kosárvilág trónjára. Utóbbi alkalommal, 2002-ben az a Svetislav Pesic ült a kispadon, aki jelenleg is irányítja a csapatot, a 74 éves edzőlegenda egyébként Barcelonában Hanga Ádám trénere is volt. Szerbia néven a gárda egy vb-ezüstérmet szerzett 2014-ben.

A manilai nyitónegyedben javarészt a balkániak diktálták a tempót, de nem tudtak elszakadni a tavaly Európa-bajnoki bronzérmes németektől, a nagyszünetben 47-47 volt az állás. Német oldalon a tíz éve az NBA-ben edződő Dennis Schröder és a 2021 óta az Orlando Magicet erősítő Franz Wagner 14-14 pontnál tartott, míg a szerbeknél Bogdan Bogdanovic (Atlanta Hawks) 15-tel vitte a prímet.

Térfélcsere után váratlanul elbizonytalanodtak a szerbek, 8 és fél perc alatt csupán 6 pontot hoztak össze, a kanadai-finn Gordon Herbert együttese ezalatt 12 ponttal meglépett. A 69-57-ről induló zárószakaszban a Pesic-gárda másfél perccel a vége előtt, Aleksa Avramovic révén 3 pontra faragta hátrányát, de ennél közelebb már nem tudott férkőzni.

A veretlenül diadalmaskodó németek történetük legnagyobb sikerét érték el első vb-aranyukkal.

Németország-Szerbia 83-77 (23-26, 24-21, 22-10, 14-20).

Legjobb dobók: Schröder 28, F. Wagner 19, Voigtmann 12, illetva Avramovic 21, Bogdanovic 17, Petrusev 10.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×