eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Cardiff, 2017. június 2.A cardiffi Nemzeti Stadion 2017. június 2-án. Másnap itt játssza a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjét a Juventus és a Real Madrid. (MTI/EPA/Domenic Aquilina)
Nyitókép: MTI/EPA/Domenic Aquilina

A futballvilág különleges számai: Messi csodát tett, de Ronaldo még nála is népszerűbb

Melyik a világ legnépszerűbb labdarúgócsapata? Ma már az ifjabbak inkább klubokért vagy játékosokért, szupersztárokért rajonganak? Melyek lehetnek ezzel kapcsolatban a legfontosabb mérőszámok, mutatók? Barangolás a futballélet különleges számai között.

Egy hét elején napvilágot látott felmérés szerint a legutóbbi vizsgált időszakban a legnagyobb futballklubok közül a Real Madrid honlapját keresték fel a legtöbben. Havonta 8,9 millió látogatója van. A listán a Manchester United a második (6,3), az Arsenal a harmadik (5,9), a Bayern München a negyedik (5,5), a Manchester City pedig az ötödik (5,3). Befért még az első tízbe a Liverpool, a Barcelona, a Chelsea, a PSG és a Juventus.

Egy másik összeállítás, amely figyelembe veszi a közösségi médiaplatformok követésének, kedvelésének számait is, ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy a Real Madrid a világ legnépszerűbb klubja. Különböző adatok szerint a „királyi klubnak” 277,7 millió szurkolója van világszerte, alig előzi meg a Barcelonát (275,12 millió). Harmadik a Manchester United (175,9 millió), ez sem meglepetés. Az már inkább, hogy a Paris Saint-Germain a negyedik helyezett (144,56 millió), érdemes ehhez hozzátenni azt, hogy a felmérés még abban az időben készült, amikor Lionel Messi és Neymar is a klub tagja volt.

Ebben az értelemben érdemes azt a kérdést is felvetni, hogy játékosokért vagy csapatokért rajonganak-e a szurkolók. A PSG azt sejteti, hogy nagy szerepük van az egyes sztároknak. Újabb kérdés: mikor tör így be a legjobbak közé majd Messi új klubja, az Inter Miami, vagy esetleg legalább az első húszba – az is óriási eredmény – az el-Hilal vagy az el-Nasszr, Neymarral, illetve Cristiano Ronaldóval. Amúgy a jelenlegi tízesben is veretes nevek vannak még: Juventus, Chelsea, Liverpool, Bayern München, Manchester City, Arsenal.

Tegyük még ehhez hozzá: a 2022–2023-as idényben a Barcelona átlagnézőszáma volt a legmagasabb, nyilvánvaló összefüggésben a Camp Nou nagyságával. (A csapat nem lett népszerűtlenebb, mégis, a stadion átépítése miatt, biztosan és nyilvánvalóan elveszíti vezető helyét.) Ezen a listán egyébként az élmezőnyben van a Borussia Dortmund és a Bayern München, mindkettő szinte minden hazai találkozóját telt ház előtt játssza.

A legnépszerűbbek keresik a legtöbbet? Nagyjából. A 2022–2023-as idény kezdetén Kylian Mbappé, Cristiano Ronaldo, Neymar és Lionel Messi kereste a legtöbb pénzt a futballisták közül. Mbappé javadalmazása nem változott, a portugál és a brazil ellenben nagyságrendekkel többet keres, mint korábban, s közéjük bekerült még Karim Benzema is. Cristiano Ronaldo ma (a közösségi média mérőszámai szerint) a világ legnépszerűbb játékosa, de egyben a legjobban kereső is: éves szinten körülbelül 200 millió eurót, körülbelül 76 milliárd forintot keres, adómentesen. Mindazonáltal aligha érdemes a szaúdi fizetésekben bármiféle racionalitást keresni.

Ugyanakkor az tény, hogy a 39. évében járó Ronaldo népszerűsége még mindig rendkívüli. A mérések szerint 593 millió követője van az Instagramon, ezzel megelőzi Lionel Messit (476 millió), Neymart (210 millió) és Kylian Mbappét (105 millió). Vajon véletlen, vagy logikus egybeesés, hogy a négy leggyakrabban követett futballista a mérés idején a négy legjobban kereső is volt egyben?

Messi népszerűsége egy új faktor alapján is lemérhető volt. Miután az Inter Miamihoz igazolt, az egy nap alatti mezeladást tekintve világcsúcsot állított fel a futballban, megelőzve Critiano Ronaldót, aki 2021-ben, miután visszatért a Manchester Unitedhez minden korábbi rekordot megdöntött. Hajlamosak vagyunk Messi kapcsán a futball amerikai népszerűségében kételkedni, vagy abban, hogy ő mekkora sztár az Egyesült Államokban. (Maga posztolt a közösségi médiában arról, hogy végre nyugodtan tudott vásárolni a gyerekeivel egy szupermarketben.) Nos, Messi amerikai léptékkel is szupersztár. Mint kiderült,

amikor elkezdték árulni az Inter Miami rózsaszínű mezeit, megdőlt a 24 óra alatti mezvásárlás amerikai csúcsa,

Messi megelőzte Tom Bradyt (2020 óta tartotta csúcsot, akkor ment át a New England Patriotstól a Tampa Bay Buccaneershez), és a 2018-as rekorder LeBron Jamest.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×