eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az an-Naszr szaúdi labdarúgóklub által 2023. január 4-én közreadott felvétel Cristiano Ronaldo portugál futballcsillagról, amint a mezét fogja a hivatalos bemutatója előtt Rijádban 2023. január 3-án. Az ötszörös aranylabdás, 37 éves Ronaldo 2022. december 30-án két évre a szaúdi klubhoz szerződött.
Nyitókép: MTI/EPA/an-Naszr

Itt a teljes szaúdi ligaválogatott – kalandorok Neymartól Manéig

A kapuk még nyitva: újabb klasszisjátékos szerződött Szaúd-Arábiába. Ezúttal a Bajnokok Ligája-győztes, angol bajnok és FA-kupa-győztes, UEFA-Szuperkupa-győztes Manchester City spanyol válogatott védője, Aymeric Laporte csatlakozott az an-Naszrhoz.

Az elmúlt hónapok sztárinváziója megtette a hatását: a játékosok piaci értéke alapján a szaúdi Pro League immár a tizedik legerősebb, legértékesebb labdarúgó-bajnokság a világon. Érdemes az előző mondatot úgy is interpretálni, hogy a hagyományosan kiemelkedő Premier League (10,48 milliárd euró a transfermarkt.de szerint) után a következő csoportot a spanyol (4,67), az olasz (4,52), a német (4,14) és a francia (3,48) alkotja, majd következik a brazil (1,46), az észak-amerikai (1,29), a portugál (1,24), a török (1,07) és a szaúdi (1,02), amely az utóbbi hetekben megelőzte a hollandot (1,01).

Az Angliában a Newcastle Unitedet tulajdonló Public Investment Fund (PIF) 75 százalékos részesedést szerzett a négy legfontosabb klubban, az al-Hilalban, az al-Ittihadban, az an-Naszrban és az al-Ahliban. Leginkább ez a négy klub erősödött meg, de a nagybevásárlásból a többi klub sem maradt ki.

Az élvonalban szereplő 18 klub többsége már kimerítette a nyolcas légióskontingenst. Az al-Hilal a portugál Rúben Nevest, a szenegáli Kalidou Koulibalyt, a szerb Szergej Milinkovics-Szavicsot, a brazil Malcomot, a brazil Neymart, a marokkói Jasszin Bunut és legújabban a szerb Alekszandar Mitrovicsot is megszerezte. Ez vitathatatlanul egy UEFA Bajnokok Ligája-főtáblás erősségű csapat a nevek alapján.

Legnagyobb riválisa a dzsiddai al-Ittihad lehet, amelyet Karim Benzema köré építettek. Ott játszik még a francia világbajnok N’Golo Kanté, a portugál Jota (aki lehet, hogy távozik…), valamint a brazil Fabinho, Romarinho, Marcelo Grohe és Igor Coronado.

Erős az an-Naszr is, amely az új élet megalapozója volt Cristiano Ronaldo tavaly decemberi megvételével. A portugál szupersztár mellé igazolt Aymeric Laporte, s a keret tagja még a brazil Talisca és Alex Telles, a horvát Marcelo Brozovic, az elefántcsontparti Seko Fofana, a szenegáli Sadio Mané és a portugál Otávio.

A negyedik nagy, a korábbi három riválisnál az utóbbi években gyengébben szereplő al-Ahli a szenegáli Édouard Mendyt, a brazil Roberto Firminót, az algériai Rijad Mahrezt, a francia Allan Saint-Maximint, az elefántcsontparti Franck Kessiét, a török Merih Demiralt, a brazil Roger Ibanezt és a spanyol Gabri Veigát vette meg.

A számítások szerint a legértékesebb az al-Hilal kerete, 259 millió eurós, utána következik al-Ahli (170 millió), az an-Naszr (151) és végül az al-Ittihad (119). Nem kevés, ráadásul csalóka, mert a harmincon túli világklasszisok piaci értéke alacsonyabb, mint a valós. (Szaúd-Arábiából Amerikába ugorva: Lionel Messié 35 millió…)

Mindazonáltal figyelemre méltó, hogy hosszú évek, sőt talán évtizedek után először állít egy liga a fizetéseket tekintve konkurenciát a Premier League-nek, s ettől nem függetlenül először tudott egy liga már egy csapatnyi játékost elvinni onnan.

A bajnokság már tart, két fordulón van túl a legtöbb csapat. A legmagasabb az al-Hilal nézőszáma (59 ezer), de a másik három nagy is húszezer fölötti. A szaúdi bajnokság mérkőzéseit Magyarországon a Spíler Tv közvetíti. Akadt máris meglepetés: az an-Naszr két vereséggel kezdett.

A jövő? Még senki sem látja biztosan. Mindenesetre akad egy elsőre őrültségnek hangzó terv, de ki mondaná rá azt, hogy kizárt, hogy pénzzel megoldható lenne? A lényeg: A szaúdiak azt szeretnék, ha az ottani bajnok benevezhetne az UEFA Bajnokok Ligájába…

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×