eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Szoboszlai Dominik, a Liverpool FC játékosa (k) az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Liverpool FC-Bournemouth mérkőzésen Liverpoolban 2023. augusztus 19-én.MTI/AP/Rui Vieira
Nyitókép: MTI/AP/Rui Vieira

Sportközgazdász: ha Szoboszlai Dominik lehúz tíz évet a Liverpoolban, legenda lesz

Szoboszlai Dominikot 70 millió euróért igazolta le a nyáron a Liverpool labdarúgócsapata, ennyi pénzt korábban még sohasem adtak magyar futballistáért. Bár Magyarországon nagyobb ennek a visszhangja, mint Angliában, de a szigetországban is sokat foglalkoznak Szoboszlaival és eddigi remek teljesítményével. Dénes Ferenc sportközgazdászt kérdeztük.

Szoboszlai Dominik "jókor van jó helyen" – vélekedett az InfoRádióban Dénes Ferenc sportközgazdász, miután a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya sikeres bemutatkozáson van túl a Premier League sztrácsapatánál, a Liverpoolnál.

"Világmárka, nagyszerű csapatról van szó, és egy olyan szerepkörbe került, amelyben ő a legjobb. Erre volt a legnagyobb szüksége a Liverpollnak, hozza magát a srác" – foglalta össze Dénes Ferenc.

A nagyszerű lehetőség értékét közben "minden egyes mérkőzés emeli", hisz a játékos értékét nagyban növeli, hogy milyen bajnokságban, melyik csapatban játszik, "ugyanaz a teljesítmény más polcon van a Premier League-ben, a Bundesligában vagy a Serie A-ban" – vetette fel.

Liverpoolban Szoboszlai Dominik érkezésével a teljes középpálya megújult, a játékos útját egyengető Esterházy Mátyás korábban azt mondta, ez a csúcs, "itt kell megmutatnia" a labdarúgónak, mit tud. Ezzel kapcsolatban a sportközgazdász elmondta,

ennél feljebb tényleg "talán csak a Real Madrid" van,

de hogy mi lesz pár év múlva, az egy másik történet.

"Az biztos, ha Szoboszlai Dominik itt lehúz tíz évet, akkor valóságos legenda lesz, ez pedig a futballhírességek csarnokának legmagasabban lévő vitrine" – tette hozzá.

A hatás

Hogy a játékos sikere mennyire ösztönözheti a magyar gyerekeket, illetve mennyire mérföldkő a magyar játékosok európai fókuszba kerülése szempontjából, arról azt mondta, "rendkívül fontos, valóban határkő".

"A sportot szerető közvélemény, a szülők, a gyerekek valóban figyelnek rá. Azáltal, hogy eljutott egy játékos a Premier League-be, a világ egyik legnagyobb futballmárkájához, ez óriási hatással van. Valóban azt mutatja a szülők és a gyerekek számára, hogy van valós esély magyar embernek eljutni a csúcsok csúcsára. Ennek hatása felbecsülhetetlen."

Szerinte a magyar futball komoly hátránya, hogy a magyar futballista évtizedekig nem volt érték, de Szoboszlai és más játékosok átigazolásával ez a helyzet is változóban van.

Minek köszönhető?

Arra a kérdésre, hogy a magyar labdarúgás fel van-e készülve arra, hogy ilyen tehetségeket kitermeljen annak fényében, hogy az élvonalbeli kluboknál rengeteg légióst látni, azt mondta, "ez a srác mégiscsak Magyarországon született".

"Itt kezdte el a pályafutását, itt ismerkedett meg a futballal, az édesapja révén saját utánpótlás-nevelési iskolában, de azért egy fél évet eltöltött az MTK akadémiáján, mégis a legfontosabb időszakban Magyarországon futballozott. Utána – és ezt érdemes megjegyezni – nagyon tudatosan építették az ő karrierjét. Érdemes követni, hogy lépett egyre feljebb, egyre komolyabb csapatokhoz.

Nem az volt a cél, hogy egyből a Barcelonában futballozzon. Salzburg, Lipcse, Liverpool. Ez is egy nagy tanulság.

A másik, hogy a magyar akadémiai rendszer szervezettségét és infrastruktúráját tekintve az egyik legjobb Európában. Hogy ennek a szoftver része hogy néz ki, megítélni nem tudom, de azt igen, hogy ide is óriási erőforrások mennek, szakemberek járnak éjjel-nappal külföldre, próbálnak sok mindent elsajátítani. Minden adott ahhoz a magyar akadémiai rendszerben, hogy ha van egy tehetség, abból komoly játékos legyen. Két probléma viszont van:

  1. kevesen vagyunk, kevés a gyerek, korlátozott a tehetségek száma
  2. a gyerekeket körülvevő közeg a szülők részéről, a versenyrendszerben, a magyar közegben.

Ez a típusú versenyzői magatartás, hogy csak magadra számíthatsz, hogy ki kell magadnak brusztolnod, ami jár neked, ha ez a kultúra kialakul az akadémiákon, jóval nagyobb játékjogértékben tudunk értékesíteni a nemzetközi piacon" – mondta az InfoRádióban Dénes Ferenc sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×