eur:
389.45
usd:
361.9
bux:
68631.13
2024. május 7. kedd Gizella
A győztes amerikai Noah Lyles a férfi 100 méteres síkfutás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

100 m férfi sík - Noah Lyles idén a világ leggyorsabb embere

Az amerikai Noah Lyles nyerte meg a férfi 100 méteres síkfutást vasárnap este a budapesti atlétikai világbajnokság második versenynapjának zárószámában.

A 200-on kétszeres vb-győztes, olimpiai második Lyles korábban is versenyzett a klasszikus sprinttávon, ám igazán idén feküdt rá a 100-ra, ami olyan jól sikerült, hogy előbb megnyerte az amerikai bajnokságot, majd Budapesten egyértelmű fölénnyel diadalmaskodott.

A döntő előtt nem lehetett kimagasló favoritot megnevezni, a szezonban közel voltak egymáshoz a legjobbak és a vb korábbi futásai során többen mutattak nagyszerű formát. Lyles a szezonban mindig nyert, amikor a táv első harmadánál nem volt túl nagy a hátránya, mivel az utolsó ötvenen egyértelműen ő a legjobb a mezőnyben. A vasárnapi fináléban a 2019-es vb-győztes Christian Coleman kezdett a legjobban, de a jamaicai Oblique Seville, az idei év legjobb idejével érkezett brit Zharnel Hughes és a botsvanai Letsile Tebogo is ott volt mellette, közben Lyles sem került nagy hátrányba. Utóbbi 70 méternél már a többiek mellett volt, a végén pedig ő volt a leggyorsabb és 9.83 másodperccel - a világ idei legjobbját beállítva - győzött. A célba gyakorlatilag egyszerre ért be Tebogo (9.88 mp), Hughes (9.88) és Seville (9.88). A célfotó szerint a botsvanai egy ezreddel volt gyorsabb Hughesnál és néggyel a jamaicai sprinternél.

Női távolugrásban a szerbek klasszisa, Ivana Vuleta megszerezte karrierje első szabadtéri vb-aranyát. Ő volt az egyedüli, aki 7 méter fölé jutott, ő viszont kétszer is, előbb 7,05-ig, majd - az ötödik sorozatban - 7,14 méterig repült.

Férfi 10 000 méteren az ugandaiak 5000-es olimpiai bajnoka, Joshua Cheptegei megszerezte az aranyérmet a kenyai és az etióp futók elől, miután valamennyi riválisát lehajrázta. A második helyen a kenyai Daniel Ebenyo, a harmadikon az etióp Selemon Barega ért be.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×