eur:
389.75
usd:
365.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Halász Bence a eugene-i atlétikai világbajnokság férfi kalapácsvetésének döntőjében 2022. július 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/David J. Phillip

9 nap, 63 magyar, élmény- és sztárparádé – kezdődik az atlétikai vb

A viadal "arca", a vb-bronzérmes gátfutó Baji Balázs az InfoRádióban rámutatott, bárki feljuthat 622 centi magasra, mint Armand Duplantis vagy futhat a legjobb maratonisták sebességével; aki nem akar kiesni a rajtgépből vagy csattanni a szurkolói zóna futópadját körülvevő szivacsfalon, az is láthatja, amint a legjobbak teljesítenek. Kilenc nap őrület következik.

Szombaton 8.50-kor megkezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság, minden idők legrangosabb, magyar rendezésű sporteseménye a Nemzeti Atlétikai Központban. Az Erzsébet téren a szurkolói zónában már napok óta várják az érdeklődőket.

Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó, a vb "arca" az InfoRádióban elmondta, egy ilyen verseny önmagában is nagy esemény, nagyon komolyan meg tudja érinteni az embereket.

"Ezúttal, Budapesten még rá szerettünk volna tenni pár lapáttal, úgy gondolom, sikerült is. A Nemzeti Atlétikai Központon belül és azon kívül is próbálunk olyan élményeket nyújtani, amelyek még maradandóbbá teszik az élményt, és még közelebb hozza azokat a szurkolókat, akiket már amúgy is elnyert az atlétika, vagy turistákat, bárkit" – fogalmazott Baji Balázs.

Noha az Erzsébet tér a Nemzeti Atlétikai Központtól távol van, de a maratoni útvonaltól csak pár lépésre, tehát mégis csak egy versenyhelyszínhez közel esik. Ezzel pont az volt a cél, hogy az is találkozzon ezzel a mozgásformával, aki amúgy nem is biztos tudja, hogy vb van most Budapesten.

"És nem csak, hogy részese lehet közvetve a világbajnokságnak, de ki is próbálhatja azokat a versenyszámokat, amelyeket bent űznek a sportolók a stadionban vagy épp a maratonpályán" – folytatta.

De hogyan lehet kipróbálni a maratonfutást, amikor azt a legjobbak is legalább 2 órán át végzik? Egy sebességmérő segítségével tesztelni lehet, hogy a leggyorsabb maratonisták átlagsebességét – amellyel egyébként gyakorlatilag végig futnak a viadalon – milyen hosszan bírja valaki.

"Azért is van szivacsokkal körberakva a futógép, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sokan nagyon hamar leesnek a futógépről, mert nem bírják a tempót."

Meg lehet fogni egy kalapácsot is, amellyel a vb-éremre is esélyes Halász Bence dob majd a stadionban, meg lehet nézni, milyen egy 106,7 centi magas gát, és más, különböző versenyszámokba is bele lehet kóstolni, bele lehet taposni egy rajtgépbe is; "közel azzal a technikával el lehet rajtolni, amellyel a 100 méteres síkfutók is versenyeznek".

Fel lehet továbbá ugrani – biztonságosan – 622 centi magasra is, ennyi ugyanis Armand Duplantis rúdugró világrekordja.

A magyar válogatott rekordlétszámban, 63 fővel szerepel minden idők legrangosabb magyarországi sporteseményén, szombaton 19-en feszülnek neki a történéseknek.

"Mindenki úgy áll neki, hogy legalább egyéni csúcsot szeretne teljesíteni, és bízzunk benne, hogy ez egy továbbjutáshoz, döntőbe jutáshoz, vagy adja Isten, érmek megszerzéséhez elegendő; de hát ez egy folyamat, amin el kell indulni, egy lehetőség, amit át lehet élni a hazai rendezésű világbajnokságon" – ecsetelte Baji Balázs.

Egy rendező országnak márpedig joga szinte minden számban versenyzőt rajthoz állítani, váltókat is, ami nagy mértékben emeli a csapat létszámát.

"Ez a szurkolóknak is jó, egy extra élmény, a hazai atlétáknak is jó, hiszen részeseivé válnak a világbajnokságnak. És a fiataloknak is jó, sokan vannak, akik most még nem, de a következő években biztosan eljuthatnak arra a szintre, amikor már nem csak tapasztalatszerzés végett mennek egy olimpiára vagy vb-re."

A rendezvény is – Baji Balázs szerint – nem csak ezt a kilenc napot veszi célba, hanem ezzel egy olyan atlétaközösséget épít, ami a következő évtizedekben tovább népszerűsíti az atlétikát, a sportszakmát és magát a sportot.

"Jövőre olimpia, és ez a budapesti verseny már bőven beleszámít a kvalifikációba, sok-sok haszna van, hogy ennyien rajthoz állhatnak" – mondta még a világbajnokság "arca".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a GoPro Inc. által felvetett aggályok nyomán. A vádak szerint egy kínai cég, az Arashi Vision, amely az Insta360 márkanevű kamerák gyártója, megsértette a GoPro kamera- és kamerarendszerre vonatkozó szabadalmait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×