eur:
389.65
usd:
364.78
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Twitter/Tour de France

Elhunyt a legendás "toledói sas"

95 éves korában meghalt Federico Bahamontes, aki 1959-ben megnyerte a francia országúti kerékpáros körversenyt, a Tour de France-t. A spanyol sportoló a háromhetes nagy viadalokon további három alkalommal végzett az első háromban összetettben.

A „toledói sasnak” becézett egykori profi kerékpárversenyző még augusztus 8-án, kedden hunyt el Valladolidban. Az ezzel kapcsolatos hírt Carlos Velasquez, Toledo polgármestere tudatta közösségi oldalán – írja az eurosport.hu.

Federico Bahamontes hasüregében 2021-ben egy vérömleny keletkezett, aminek következtében rendkívül legyengült és tolószékbe kényszerült. Még abban az évben, néhány hónap elteltével 93 évesen is lelkesen tekerte a rehabilitációjához kapott szobakerékpárt. Tette mindezt úgy, hogy nem sokkal korábban még azt valószínűsítették az orvosok, nem fog tudni többé lábra állni. Kis idő elteltével aztán újra megtanult járni bot segítségével, valamint minden reggelét húsz perc kerékpározással kezdte.

Federico Bahamontes – akinek eredményeit még a Franco-rezsim is elismerte – a hegyi szakaszok egyik legnagyobb ásza volt, első spanyolként nyerte meg a Tour de France-t 1959-ben 31 éves korában.

Ezzel az elmúlt hat évben ő volt a legidősebb élő győztes.

További sikerei közül kiemelkedik, hogy hatszor lett első a hegyi pontversenyben a Tour de France-on (1954, 1958, 1959, 1962, 1963, 1964), ahol összetettben 1963-ban második, egy évvel később pedig harmadik lett és összesen hét szakaszgyőzelmet ért el. A Vueltán kétszer bizonyult a legjobbnak a hegyi összetettben és három szakaszon ért be elsőként a célba. A Giro d’Italián egy etapot nyert és ugyancsak egyszer lett első a hegyi pontversenyben.

„A Tour-győzelmem tiszteletére én voltam az első, aki a Bernabeuban kerékpározhatott"

– idézte fel egyik legszebb emlékét egy korábbi interjúban. Ezzel arra utalt, hogy a francia körverseny megnyerése után a Real Madrid stadionjában is tekerhetett néhány kört.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×