eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
LONG BEACH, CA - JUNE 27:  An underwater view of the tip of sprint between Australia and Kazakhstan in the seventh place game during the 2004 FINA Womens Water Polo League Super Final on June 27, 2004 in Long Beach, California.
Nyitókép: Donald Miralle/Getty Images

Vizes-vb: egy góllal, de nyerni tudtak a magyarok a kanadaiak ellen

A magyar válogatott 11-10-re legyőzte a kanadai csapatot a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokság női vízilabdatornájának a vasárnapi nyitányán.

Az együttes csapatkapitánya, Keszthelyi Rita a nyolcadik vb-jén ugrott medencébe, ezzel egyedüli magyar rekorderré lépett elő Stieber Mercédeszt és Takács Orsolyát megelőzve. A 31 éves világklasszis - akit a zárónegyedben cserével kiállítottak - négy góllal segítette a csapatot.

Bíró Attila szövetségi kapitány együttese kedden a házigazda japánokkal, csütörtökön pedig az új-zélandiakkal találkozik, és a ha papírformát igazolva nyer, akkor csoportelsőként közvetlenül a negyeddöntőbe jut.

A magyar és a kanadai csapat a világbajnoki felkészülés során találkozott egymással, egy hónappal ezelőtt Montrealban a magyarok - az államvizsgája miatt hiányzó Keszthelyi Rita nélkül is - könnyedén, 13-7-re diadalmaskodtak. A magyar válogatott 1986 óta csupán háromszor nem találkozott a kanadaiakkal a vb-ken, a 12 összecsapásból hetet megnyert, ötször kikapott, ezek közül a legfájóbb talán a 2017-es világbajnokság negyeddöntője volt, amikor a Margitszigeten nyertek a tengerentúliak.

A találkozó első gólját úgy tűnt, a kanadaiak szerzik, ám a bírók videón visszanézték az azt megelőző magyar helyzetet, és kiderült, Vályi Vanda lövése átment a képzeletbeli gólvonalon. Ritkán látható módon a második gólnál is igénybe kellett venni a technológiát, de ez is magyar gólt jelzett, Máté Zsuzsanna közeli húzása emberelőnyből csorgott be. A kanadaiak egy gyönyörű centergóllal szépítettek, de a túloldalon azonnal jött a válasz: Keszthelyi Rita "Itt vagyok!" kiáltással kérte el villámgyorsan a labdát fórból, és zúdított a hálóba. A kanadaiak két emberelőnyből szerzett találattal egyenlítettek, de Keszthelyi újabb "épphogy" góljával ismét a zöld dresszben és fehér sapkában játszó magyarok kerültek előnybe, Gurisatti Gréta pedig fórból állította vissza a kétgólos különbséget.

A második negyed elején a kanadaiak ötméteresből zárkózhattak volna fel, de Magyari Alda védte a büntetőt. A kapus néhány pillanattal később egy újabb védéssel készítette elő Gurisatti második találatát megúszásból. A magyar előnyt kimaradt, a rivális viszont egy kis szerencsével újabb ötméterest kapott, Magyari ehhez a lövéshez csak hozzáérni tudott. A túloldalon újabb fór maradt ki, "cserébe" hátrányban jött egy labdaszerzés, majd egy újabb Magyari-védés. A hosszabb magyar gólcsendet ki más, mint Keszthelyi törte meg ötméteresből, a kanadaiak azonban a félidőt jelző dudaszó pillanatában még szépíteni tudtak (7-5).

A harmadik felvonás egy újabb hibátlan Keszthelyi-ötössel indult, de a rivális lefordulásból tapadt tovább, sőt, Serena Browne egy remek kapáslövéssel minimalizálta a különbséget. A magyarok támadógépezete teljesen megakadt.

A záró nyolc perc kihagyott magyar fórral és egy újabb Magyari-bravúrral indult, Keszthelyit azonban egy videózás után visszarúgásért cserével véglett kiállítottak, ezzel elvesztette vezérét a Bíró-alakulat. A hátrányt Garda Krisztina remek blokkja révén sikerült kivédekezni, majd elől ugyancsak ő fejezte a lélektanilag rendkívül fontos emberelőnyt. Leimeter Dóra hosszú idő után akciógólt szerzett (10-7), de azonnal jött a kanadai válasz. A rivális kevesebb mint három perccel a vége előtt újra egy gólra jött fel. Másfél perc volt hátra, amikor visszaúszás közben kiállítottak egy kanadait, Bíró Attila pedig rögtön időt kért: a figurát elrontották a játékosok, de Szilágyi Dorottya a támadóidő lejárta előtt még éppen a hálóba tudott lőni. A kanadaiak ugyan még lőttek egy gólt, de 26 másodperc maradt hátra, a labdát pedig sikerült megtartani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×