eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Varga Zsolt, az FTC vezetőedző (k) a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott Pro Recco - FTC-Telekom Waterpolo mérkőzésen Belgrádban 2023. május 31-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem tudott csodát tenni a Ferencváros, volt viszont egy nagy meglepetés

A magyar csapat 8-4-es vereséget szenvedett a címvédő olasz Pro Reccótól a férfi vízilabda Bajnokok Ligája belgrádi nyolcas döntőjében, így az 5-8. helyért folytatja szereplését.

A magyar bajnok és kupagyőztes - amely 2019-ben megnyerte a sorozatot, 2021-ben ezüst-, tavaly pedig bronzérmes volt - a szerdai negyeddöntőben nem igazán tudta megszorongatni a Zalánki Gergővel felálló, világválogatott erősségű ellenfelét, így egymást követő harmadik szezonjában is a alulmaradt a Reccóval szemben a végjátékban.

Varga Zsolt együttese csütörtökön a helyosztó első fordulójában a szintén olasz Bresciával találkozik.

A két együttes sorozatban a harmadik kiírásban került szembe egymással, 2021-ben a döntőben, tavaly az elődöntőben diadalmaskodott az olasz sztárcsapat, amely zsinórban a harmadik, összességében pedig a 11. sikerére hajt.

Két bombagóllal indult a találkozó, a Ferencváros szerezte meg a vezetést Danyiil Merkulov hatalmas lövésével, majd a túloldalon Andrea Fondelli volt kíméletlen. A Recco Thomas Hallock centergóljával került előnybe, azután pedig a korábban a zöld-fehérekkel és a Szolnokkal is BL-győztes Aaron Younger váltott gólra egy fórt. Az FTC Vigvári Vendel "hősies" centergóljával szépített, előnyben azonban nem találta az ellenszert az olaszok védekezésére.

A második negyed a második Younger-góllal indult, a túloldalon viszont az ötödik és a hatodik ferencvárosi előny is kimaradt. Az olaszok a tavalyi nyolcas döntő legértékesebb játékosának választott Giacomo Cannella emberelőnyös góljával növelték előnyüket, majd Francesco Di Fulvio úszott meg, de Vogel Soma védte a ziccert.

A Ferencváros rossz emberelőnyös sorozatát és gólcsendjét Fekete Gergő törte meg a harmadik negyed elején, majd Merkulov közvetlen közelről értékesített egy dupla fórt, ezzel minimálisra csökkente a különbséget a magyar bajnok (5-4). Az olaszokat magyar légiósuk, Zalánki Gergő mozdította el kisebb holtpontjukról egy hálószaggató bombával, a túloldalon Sztilianosz Argiropulosz viszont előnyben gyengén lőtt. Pillanatokkal később újra mélyre került az FTC, megint Zalánki volt a "hóhér": elemi erővel pattintotta a vízről a léc alá a labdát (7-4).

A zárónegyedben két és fél perc után emberelőnyt kapott a Recco, de az időkérés után kihagyta a "meccslabdát". A Ferencváros játékában azonban nem volt benne az egyenlítés, ráadásul Nicholas Presciutti egy világklasszis ejtéssel végleg eldöntötte a meccset (8-4).

Varga Dénes: ez nem most úszott el

Varga Zsolt vezetőedző és Varga Dénes kapitány szerint sem feltétlenül szerdán, a Pro Reccótól elszenvedett negyeddöntős vereséggel úszott el az FTC számára az idei éremszerzés lehetősége a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában.

"A védekezésünk összességében rendben volt, hatalmas munkát tettünk bele, de ez éreztette hatását támadásban, nem maradt elöl elég koncentráció. Az elején úgy éreztem, ha ezt így végig tudjuk vinni, akkor jó lehet, de reagált a Recco, fizikálisan elkezdett egy teljesen más játékot játszani, nagyon szorosan, keményen, ami elvette tőlünk az energiát" - nyilatkozott a belgrádi nyolcas döntő vegyes zónájában Varga Zsolt, aki hozzátette, bízott benne, hogy csapata - amelyet már látott sokkal jobban is játszani - borítani tudja a papírformát.

A szakember megjegyezte,

a szezon végére talán egy kicsit kijött a fáradtság a csapaton, így a hosszabb kispaddal rendelkező riválisok előnyben vannak, pihentebben érkezhetnek egy ilyen meccsre.

A Ferencvárostól tíz év után távozó Varga Zsolt - aki nyártól már csak a válogatott szövetségi kapitányi posztjára koncentrál - elmondta, a szezonban több pontot is elhullajtott a csapat, aminek az lett a következménye, hogy a negyeddöntőben a Reccóval kellett játszani. A helyosztóval kapcsolatban megjegyezte, a legfontosabb, hogy a hátralevő két mérkőzésen is ugyanazzal az akarással ugorjon vízbe a csapat.

Az olimpiai bajnok Varga Dénes elmondta, azt sajnálja a legjobban, hogy nem igazán tudták komoly erőfeszítésre kényszeríteni a Reccót, amely az elején elment, és onnantól kezdve már csak figyelnie kellett arra, hogy a megtartsa az eredményt.

"Hiába készültünk rá mentálisan, hogy az elején megfogjuk a meccset, nem sikerült és ezzel el is ment. Nagyon nehezen lőttünk gólokat, mi pedig könnyűeket adtunk nekik. Nem volt igazi bruszt, ők egyszerűen nem adtak nekünk lehetőséget" - fogalmazott a válogatott kiválósága.

"Nem is feltétlenül ma veszítettük el a lehetőséget, hanem szezon közben, elcsúsztunk a csoportkörben többször, ez pedig így bosszulja meg magát, hogy a Reccóval kell játszani. Ebből látszik, hogy az életben és a sportban is mennyire fontos a folytonosság. Mindig maximálisan kell koncentrálni, hogy ezek a pontok úgy adódjanak össze, hogy nekünk könnyebb legyen" - jegyezte meg Varga Dénes.

A Recco egyik legjobbja a két gólt szerző Zalánki Gergő volt. "Kívülről könnyűnek tűnhetett, de belülről egy nagyon kemény meccs volt, a Fradi foggal körömmel küzdött. Én elég ideges voltam a meccs előtt, hiszen egy negyeddöntő mindig idegőrlő, ha veszítesz, akkor utána szinte már nincs is értelme lejátszani a meccseket" - mondta a válogatott balkezes bombázója.

Korábban:

Óriási meglepetésre a görög Vuliagmeni bejutott a legjobb négy közé a férfi vízilabda Bajnokok Ligája belgrádi nyolcas döntőjében.

A görög bajnoki ezüstérmes - amely a csoportkörben mindössze öt győzelmet aratott két döntetlen és hét vereség mellett, így a negyedik helyen éppen csak bejutott a belgrádi végjátékba - a harmadik szerdai negyeddöntőben azt az olasz Bresciát győzte le, amely a házigazda Novi Beogradot és a Ferencvárost is maga mögé utasítva nyerte a B csoport küzdelmeit.

A Brescia öt perccel a lefújás előtt még háromgólos hátrányban volt, de a végén kétszer is támadhatott az egyenlítésért, a görögök azonban mindkét alkalommal labdaszerzéssel zárták le riválisuk akcióját.

Története során a Vuliagmeni először jutott négy közé a legrangosabb európai kupában. Korábban negyeddöntőt is csak egyszer, még 2013-ban játszott, de a jelenlegi lebonyolításban első alkalommal résztvevője a végjátéknak. Az elődöntőben a címvédő olasz Pro Reccóval kerültek össze.

A torna további programja

csütörtök

az 5-8. helyért:

  • Jug Adriatic Dubrovnik-Olympiakosz 15.30
  • AN Brescia - FTC-Telekom Waterpolo 17.00

elődöntő:

  • VK Novi Beograd- Zodiac Barceloneta 18.30
  • Pro Recco - NC Vuliagmeni 20.00

péntek

  • a 7. helyért 19.00
  • az 5. helyért 21.00

szombat:

  • bronzmérkőzés 19.00
  • döntő 21.00

(A nyitóképen: Varga Zsolt, az FTC vezetőedző (k) a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott Pro Recco - FTC-Telekom Waterpolo mérkőzésen Belgrádban 2023. május 31-én.)

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×