eur:
395.28
usd:
368.41
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
A Nemzet Sportolója címre javasolt Vaskuti István budapesti otthonában 2023. február 8-án. Az ezen a napon, a jelenlegi tagok közötti szavazásban kiválasztott Vaskuti István 1980-ban kenu kettes 500 méteren nyert olimpián, sportvezetőként pedig 2008 és 2016 között a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke volt. Tízszeres világbajnok, tevékenykedett a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségében, 1998-tól a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vaskuti István, a Nemzet Sportolója: teljes életet kaptam a sporttól

Ez nagyon nagy megtiszteltetés, amire nagyon büszke vagyok, de ez az elismerés a kajak-kenunak is szól – mondta az olimpiai bajnok kenus, aki a sportágból elsőként kerülhet be a Nemzet Sportolói közé.

Vaskuti Istvánt javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának. A jelenlegi tagok közötti szerdai szavazásban kiválasztott Vaskuti István kenu kettes 500 méteren nyert olimpián 1980-ban, sportvezetőként pedig 2008 és 2016 között a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke volt. Tízszeres világbajnok, tevékenykedett a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségében, 1998-tól a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

A jelölt az InfoRádióban arról beszélt, hogy először akkor gondolt az elismerés lehetőségére, amikor a Nemzeti Sportban megjelent mint esélyes. "Nem ringattam én bele magam, mert tudtam, ez nem rajtam múlik.

Ha ezek a barátaim, a nagynevű sporttársak, a Nemzet Sportolói ezt így értékelik, akkor ez nagyon nagy megtiszteltetés, amire nagyon büszke vagyok"

– mondta Vaskuti István.

Ő lehet az első kajak-kenus tagja a Nemzet Sportolóinak, és szerinte ezt a címet nem is egyedül kapta meg, hanem a sportága az évtizedes eredményeivel érdemelte ki. A hír hallatán elsőként Wichmann Tamásra gondolt, aki épp három éve hunyt el, és ő lehetett volna igazán az első, aki ha megéri, megkaphatta volna.

A kérdésre, hogy mire a legbüszkébb a pályafutásából, nem vágta rá a moszkvai olimpiai bajnoki címet, bár akkor Foltán Lászlóval egy hosszú vereségsorozatot szakított meg. A Mexikóban szerzett két aranyérem után lemaradt az aranyról a magyar kajak-kenu sport Münchenben és Montrealban is. "Akkor úgy éreztük, hogy talán valami átok ül rajtunk, hogy csak a magyarok nem tudnak nyerni. Ez nekünk sikerült, ez egy óriási dolog.

A legnagyobb sikernek mégis azt tartom, hogy részt vettem abban, hogy a kajak-kenu sportág így fölívelt,

26 évig voltam szakmai vezetője az MKKSZ-nek" – mondta Vaskuti István.

Amikor 2004-ben megalapították a Nemzet Sportolója díjat, akkor az is szerepelt a követelmények között, hogy ne csak nagy sporteredménnyel lehessen a klubba belépni, hanem fontos az edzői vagy a sportvezetői múlt is, és az új jelölt ebben is maradandót alkotott. Tizenhat évig dolgozott a nemzetközi szövetség vezetésében, ebből nyolc évet volt első alelnök, elmondása szerint sokat kellett küzdenie azért, hogy a gyorsasági szakág működése biztosított legyen. Kevesen mondhatják el magukról, hogy kilenc olimpián vettek részt. Vaskuti István először versenyzőként, aztán edzőként volt olimpikon – a sportolói közül sokan lettek világbajnokok, a Pulai, Novák páros pedig olimpiát is nyert –, majd versenybíróként tevékenykedett, a pekingi olimpián pedig technikai delegátus volt. "Nagyon szerteágazó feladatom volt, de azt hiszem, hogy mindenütt sikeresen működtem" – mondta.

Versenyzőként három partnerrel is világbajnokságot tudott nyerni. Az első helyen Foltán Lászlót említette, vele párhuzamosan Buday Tamással, aki kétszeres olimpiai bronzérmes volt Montrealban, hosszú távon volt a legjobb, három világbajnokságot nyert, és aztán Sarusi Kis Jánossal a nagy vesztesei voltak a Los Angeles-i bojkottnak, mert utána még két-két világbajnokságot nyertek olimpiai számokban, de az 1984-es játékokon nem indulhattak el.

Ennek ellenére a leendő Nemzet Sportolójának nincs hiányérzete.

"Minden feladat egy kihívás volt, és igyekeztem odatenni magam, ez a kajak-kenu sportban elvárás.

Nagyon sikeres életpálya van mögöttem, aminek még nincs vége,

mert bár három éve nyugdíjas vagyok, edzőként utánpótláskorú srácokkal foglalkozom a BKV Előrében. Nagyon szeretem őket, nagyon élvezem. Én teljes életet kaptam a sporttól, és még remélem, hogy jó pár évig tudok működni benne" – mondta Vaskuti István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×