eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A marokkói Asraf Hakimi (b3), miután berúgta 11-esét, és ezzel Marokkó 3-0-ra győzött a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Marokkó-Spanyolország mérkőzés 0-0-ra végződött hosszabbítása utáni büntetőpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Meszara

Egy marokkói közös rendezésű vb gondolata már nem tűnik lehetetlennek

A portugálokkal és spanyolokkal rendezendő 2030-as torna gondolata négy éve még elég képtelennek tűnt, mára azonban már egyáltalán nem az.

Marokkó erős státuszt szerzett magának a FIFA köreiben, és rajongótábora is komollyá vált, miután Spanyolországot és Portugáliát is kiverte a katari vb-n, első afrikai csapatként eljutva az elődöntőkig.

Az európai marokkói diaszpóra tagjai közt is jó játékosok nevelkednek, akikhez az országban felnövő, világklasszis rabati edzőközpontban treníroznak: bár soha nem tartottak még világbajnokságot több országban elosztva a meccseket, a marokkói futballszövetség feje hisz a koncepcióban.

"Azt akartuk, hogy ezt a tornát az afrikai kontinens és az európai kontinens között osszák meg - azért, hogy megmutassuk, a két kontinens kapcsolata nemcsak az illegális bevándorlásról és az az ellen folytatott küzdelemről szól. Sokkal inkább igaz az, hogy civilizációk és kultúrák találkoznak" - mondta Fouzi Lekjaa a vb utolsó hetében.

Sok érv szólhat Marokkó mellett

A közös pályázat alapját az a tény adja, mely szerint Spanyolországot és Marokkót mindössze 14 kilométer választja el - írja az ABC News. VI. Mohammed király is erősen támogatja az ötletet, mellyel egyszer már sikertelenül pályáztak a 2026-os torna megrendezésére.

Annak rendezési jogát végül Kanada, Mexikó és az USA közös pályázata nyert el.

Azóta a vesztes pályázat óta sok minden megváltozott. Lekjaa állami költségvetésért felelős kormányminiszterként most nagyobb befolyással rendelkezik a FIFA-nál, mivel annak tanácsában afrikai választott küldötté vált - és minden bizonnyal jó kapcsolatot ápol Gianni Infantino FIFA-elnökkel, mivel a kormányzati munkakörök betöltése korábban akadály volt a jelöltek számára, hogy elkerüljék az esetleges összeférhetetlenséget. Marokkó kulcsszerepre törekszik, és mára - részben a pandémiának köszönhetően - ami korábban lehetetlennek tűnt, az igenis megváltoztatható.

Az európai labdarúgó-szövetség, az UEFA 2018-ban határozottan ellenezte, hogy egy másik kontinenssel közösen pályázzon. Európa és Afrika ugyanakkor együttesen 109 szavazati joggal rendelkező tagot számlál a FIFA 211 tagjából, és a politika szempontjai már a futballba is bekerültek, amikor Ukrajna októberben jelezte: szívesen csatlakozott a spanyol-portugál pályázathoz 2030-as pályázathoz.

De mások is erősen aspirálnak a rendezésre

A döntés várhatóan 2024-ben születik meg a 2030-as vb-ről: Infantino erről politikai vezetőkkel is tárgyalt, ami spekulációkat táplál egy

három kontinensen rendezendő tornáról,

melyet Szaúd-Arábia által fémjelzett, Egyiptomot és Görögországot is magában foglaló pályázattal lehet elnyerni. Ehhez képest Spanyolország, Portugália és Marokkó közös pályázata logikusabbnak tűnik.

Hogy a képlet még bonyolultabb legyen, a világbajnokság 100 éves évfordulója 2030-ban lesz, és az eredeti, 1930-as házigazda Uruguay Argentínával, Chilével és Paraguayjal közösen pályázik rá. A dél-amerikai labdarúgó-szövetségnek, a CONMEBOL-nak azonban mindössze 10 szavazata van a FIFA-nál.

A marokkói foci erősödik

Mindeközben Marokkó az afrikai labdarúgásban is növeli befolyását, a 65 millió dollárból épített VI. Mohammed VI. futballközpontot világszerte csodálják. A casablancai Wydad csapata májusban megnyerte az afrikai bajnokok ligáját, edzőjüket, Walid Regraguit pedig három hónappal később a marokkói válogatott edzőjének tették meg.

A portugálokat a vb-ről kiverő marokkói válogatott hét tagjai marokkói klubcsapatok játékosa.

"Nincs ok arra, hogy az európai csapatok jobbak legyenek nálunk - ez csak abból fakad, hogy profi módon dolgoznak, de már mi is erre törekszünk" - mondta Lekjaa.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×