eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Francia szurkolók a katari labdarúgó-világbajnokság Franciaország-Marokkó elődöntő mérkőzése előtt az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Kétgólos győzelemmel zúzta szét a francia csapat a marokkói álmokat

A francia válogatott jutott másodikként a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjébe. A címvédő Kékek a gyors vezetőgól után leginkább a vezetésre vigyáztak, majd a hajrában egy újabb szerzett góllal kétgólosra alakították a különbséget. Théo Hernandez és Ramdal Kolo Muani egy-egy találatával Franciaország 2-0-ra verte Marokkót és vasárnap Argentínával játszik majd a trófeáért.

A franciák 1996 óta minden Európa- vagy világbajnokságon megnyerték az elődöntőjüket – most is erre készülnek, annak ellenére, hogy két eddigi kulcsemberük, Dayot Upamecano és Adrien Rabiot betegsége miatt nem tud játszani. Így is bomba erős a csapatuk, amelyben Antoine Griezmann igyekszik majd kiszolgálni a Dembélé, Giroud, Mbappé triót.

A marokkóiaknál felépült a csapatkapitány, az apai ágon francia Romain Szaissz, így Valid Regragi a legerősebb tizenegyét tudja pályára küldeni.

Az összeállítások. Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Konaté, T. Hernandez – Y. Fofana, Tchouaméni – Griezmann – Dembélé, Giroud, Mbappé. Marokkó: Bunu – Hakimi, Agerd, Szaissz, el-Jamik, Mazraui – Amrabat, Unahi – Zijes, en-Nesziri, Bufal.

Agerd megsérült a bemelegítésnél, Dari játszik helyette. Utóbbi a portugálok elleni mérkőzésen is egy megsérült védő, Szaissz helyére szállt be.

Máris vezet a francia csapat, még öt perc sem telt. Milan-játékos lőtte, de nem Giroud. Varane passzát elvétette egy marokkói védő, Griezmann lövését ugyan blokkolták, de a labda Théo Hernandez elé került, aki a bal oldalról, kicsit kisodródva, a kapuba lőtt. Méghozzá bravúros mozdulattal. 1-0 Franciaország javára.

A vb-elődöntőkben szerzett legutóbbi öt francia gólból négyet védő szerzett, Lilian Thuram duplája (1998) után 2018-ban Samuel Umtiti, most pedig Théo Hernandez szerzett gólt. (A kivételt Thierry Henry 2006-os gólja jelentette.)

A marokkói válogatott először játszik hátrányban a tornán.

Az első jó marokkói kísérlet: Unahi csavarta a bal sarokra a labdát, Lloris látványosan, vetődve védett.

Jól reagált Regragi csapata a helyzetre, a torna korábbi szakaszához képest többet birtokolják a labdát, ezen a meccsen eddig náluk volt többet a labda.

A 17. percben Szaisszon átpattant egy hosszú előreívelés, Giroud megszerezte a labdát, a balösszekötő helyéről, éles szögből lőtt, de a labda a jobb kapufáról kipattant.

Szaissz sérült volt néhány napja, le is kellett cserélni a portugálok ellen, vállalta a játékot, mert játszani akart, de nem bírja tovább. Amallah állt be.

A 35. percben Olivier Giroud, rá nem jellemző módon, elkapkodta a helyzetét. Egy megugrás utáűn Mbappé labdáját még tisztázták a marokkóiak, de aztán a visszatett labdát Giroud levehette volna a tizenegyespontnál, de egyből a kapu mellé pörgette.

A 44. percben az első félidő legszebb marokkói jelenetében el-Jamik egy szöglet után 13 méteről kapura ollózta a labdát, el is ment a védők között, de a kapufán csattant. Lloris valószínűleg védte volna, ha beljebb megy.

Vége az első félidőnek. A franciák vezetnek, a helyzetek alapján nem is érdemtelenül, de le a kalappal a marokkóiak előtt, messze nem igaz, hogy csak védekezni tudnak. Sőt, ha ma jól védekeztek volna, most még szebb reményeik lehetnének.

Mazraui nem tudta vállalni a második félidőt, Regragi másodszor is kényszerűségből cserélt.

A játék képe nem sokat változott, támadnak a marokkóiak, a tűzzel játszanak a franciák.

Érdekes ez a játékvezetői felfogás. A televíziós visszajátszások, lassítások jól mutatják, konkrét szabálytalanságoknál engedi tovább a bíró nagyvonalúan a mérkőzést.

Cserék, Giroud helyett Thuram, en-Nesziri és Bufal helyett Hamdallah és Abuklal állt be.

Thuram jól, lendületesen szállt be, szabadrúgásokat harcolt ki, majd a kapu mellé fejelt.

Kolo Muani beállt, s azonnal gólt szerzett, az első labdaérintéséből. A franciák adogattak, cselezgettek, aztán Mbappé, akinek egyáltalán nincs nagy meccse, elképesztően jó labdát adott, gyakorlatilag rúgatott egy gólt az Eintracht Frankfurt légiósával. Kevesen szereztek eddig első labdaérintésükből gólt világbajnoki elődöntőben. 2-0.

Vége a mérkőzésnek, Franciaország jutott a döntőbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×