eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
ball on the green field in soccer stadium. ready for game in the spot light
Nyitókép: FotografieLink/Getty Images

Az UEFA és a FIFA ellehetetlenítheti a Szuperligát

A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA) jogában áll megtiltani a csapatoknak a csatlakozást a tervezett Európai Szuperligához

"Az Európai Szuperligát működtető vállalatnak lehetősége van megvalósítani saját független futballsorozatát az UEFA és FIFA versenyrendszerén kívül, ugyanakkor nem lehetséges ezzel egyidejűleg részt vennie a FIFA és UEFA sorozataiban ezen szervezetek előzetes engedélye nélkül" - áll a testület közleményében.

Azt is hozzáfűzték: az Európai Unió trösztellenes törvényeinek szellemiségével megegyező a két labdarúgó-szövetség joga a szakadár sorozathoz való csatlakozás megtiltására, valamint a játékosok szankcionálására.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület

- a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan - állt elő. Miután az UEFA és a FIFA, valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése - és az UEFA-tól független új sorozat beindítása - ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen,

miközben a visszalépő kilenc klubbal - többek között bírság megfizetése mellett - "békét kötött". Florentino Pérez, a Real Madrid és az ESL korábbi elnöke akkor kijelentette: a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok - bár a többség ezt már kijelentette - nem távozhatnak a társaságból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×