eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Monaco, 2023. augusztus 31.A labdarúgó Bajnokok Ligájának trófeája a 2023/24-es labdarúgó BL csoportkörének sorsolásán az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA monacói sorsolásán 2023. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Szabados Gábor: a BL egy csúcstermék, amit nem tud megdönteni a Szuperliga

Az Európai Szuperligát érintő uniós bírósági döntést követően Szabados Gábor sportközgazdász elhúzódó tárgyalásokra számít az UEFA és a klubok között, ugyanakkor kizártnak tartja, hogy megszűnik a Bajnokok Ligája.

Az Európai Unió bírósága szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen akadályozta meg az Európai Szuperliga (ESL) létrehozását. A testület közölte: nem felel meg az Európai Unió versenyszabályzatának az, hogy a két sportszervezetnek saját szabályzata szerint lehetősége van megakadályozni konkurens sorozatok indítását, valamint megbüntethetik az ezekben szereplő klubokat, játékosokat.

Az UEFA jelezte, hogy tudomásul veszi a döntést, de hozzátette: a mostani ítélet nem egyenlő a Szuperliga támogatásával, inkább az UEFA előzetes engedélyezési szabályain belüli hiányosságokat hangsúlyozza. Az európai futballszövetség bízik új szabályzatának szilárdságában és abban, hogy azok megfelelnek az összes vonatkozó európai törvénynek. A FIFA előbb egyeztet az UEFA-val, valamint a többi kontinentális konföderációval, tagszervezetekkel, majd utána reagál érdemben az EU bíróságának döntésére.

Szabados Gábor azt mondta az InfoRádióban, hogy csak később derül majd ki, milyen hatása lesz a csütörtökön nyilvánosságra hozott ítéletnek. Egyelőre annyi jelenthető ki biztosan, hogy az érintett klubok „jogilag kaptak egy erős eszközt a kezükbe”, az azonban változatlanul kérdéses, hogy valóban létrejön-e a jövőben az Európai Szuperliga. A sportközgazdász kiemelte: az UEFA igyekszik alkalmazkodni a kialakult helyzethez, figyelembe veszi a csapatok igényeit, ezért alakul át a Bajnokok Ligája lebonyolítása a 2024/2025-ös szezontól kezdődően. Az UEFA kvázi éppen „a Szuperliga irányába tolja el a rendszert”. A szakember szerint

az európai szövetség reformjai kedveznek a topligás csapatoknak, és egyre inkább „a saját szuperligájává alakítja át a Bajnokok Ligáját”.

Hozzátette: könnyen elképzelhető, hogy az UEFA végül meg tud majd egyezni a kényes, kifogásolt kérdésekben a klubokkal. Ha ugyanis a BL átalakítása jól sül el és a klubok is megfelelő részesedéshez jutnak a sorozatból, akkor bekövetkezhet az, hogy a csapatok elállnak a Szuperliga-tervtől.

Szabados Gábor megjegyezte: az UEFA korábban azzal az erős jogi adminisztratív érvvel hozakodott elő, hogy „ha ti kiléptek, akkor kizárunk titeket a különböző sorozatokból”. Ezt vétózta most meg az Európai Unió bírósága, innentől fogva tulajdonképpen a klubok és az UEFA közötti tárgyalásokon múlik az, hogy ténylegesen milyen következményei lesznek a döntésnek.

Arra számít, hogy hosszú ideig is elhúzódhatnak ezek az egyeztetések, „ez nem fog gyorsan eldőlni”. Ugyanakkor szerinte

nem valószínű, hogy megszűnik a Bajnokok Ligája, mert a sportipar egyik legértékesebb termékéről van szó, ami egyszerűen „megdönthetetlen”,

és senkinek sem érdeke az eltörlése. Szabados Gábor közölte: az UEFA és a csapatok is abban érdekeltek, hogy a BL-t „a lehető legmagasabb szintre emeljék, és abból a lehető legtöbbet keressenek mindannyian”.

A topcsapatok most kivárásra játszanak

A sportközgazdász felhívta a figyelmet arra is, hogy az UEFA-nak gazdaságilag bőven megvannak a lehetőségei arra, hogy kiszolgálja a klubokat, amelyek valószínűleg kivárásra is játszanak jelenleg. Sok múlik ugyanis azon, mennyire működik majd jól a profit, a bevetélek szempontjából a megújított Bajnokok Ligája. Az UEFA és a csapatok képviselői közötti egyeztetéseket várhatóan jelentős mértékben befolyásolja az, mennyi pénzt lehet majd keresni az átalakított BL-sorozattal.

A Bajnokok Ligája prémiumtermék, amely csak a legjobb csapatokkal versenyképes és profitábilis. Ha a topklubok kilépnének a sorozatból, teljesen más helyzet állna elő. Maga a brand kitűnően működik. Szabados Gábor szerint kiválás esetén a klubok a saját brandjüket vinnék ki a Bajnokok Ligájából, az UEFA-nak pedig ott maradna egy sorozat a legjobbak nélkül. Ezzel senki sem járna jól, ezért jelenleg nincs veszélyben a BL.

A sportközgazdász végül elmondta:

közös érdek, hogy a Bajnokok Ligája megmaradjon egy igazi csúcsterméknek,

ugyanazokkal a klubokkal, amelyek most is ebben a sorozatban szerepelnek. „Az UEFA-nak a Szuperliga ellenében nyilván engedményeket kell tennie a klubok felé – mind anyagi, mind szervezési szempontból”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×