eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bíró Attila szövetségi kapitány a vizes világbajnokság női vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország-Kanada mérkőzés szünetében a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Bíró Attila: senki sem ülhet nyugodtan a babérjain az olimpiáig

A magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint az olimpiai kvalifikáció talán még a sikeres párizsi szereplésnél is nehezebb.

"Ez az év minden értelemben pozitív volt: három világversenyből kettőn érmet hoztunk, egyen pedig ötödikek lettünk, és közben elég komolyan tudtuk építeni a csapatot a jövő évi olimpiai selejtezőkre, a világversenyekre" – mondta az InfoRádiónak Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A tavalyi év legjobb csapata volt a női magyar vízilabda-válogatott, ezért a szövetségi kapitány reméli, idén is kapnak pár szavazatot. A nyári budapesti világbajnokságon a döntő után volt pár "álmatlan éjszakája", még ha a négy-öt góllal jobb amerikai csapattól nem szégyen kikapni kettővel. Ehhez képest rosszabbul élte meg a három héttel ezelőtti Világliga-döntőt, ahol a magyar válogatott második lett a büntetők után a spanyolok mögött. Bíró Attila szerint a csapat akkor sokkal jobban játszott, mint a budapesti világversenyen. A hazai szereplés sokkal nagyobb felelősség, de pozitívum, hogy a csapatot nem nyomta össze a teher, a szurkolói szeretet, a média vagy az elvárások.

"Ez a csapat fejben már olyan erős, hogy akár itthon, akár a világ bármely pontján éremért tud küzdeni, és nem fog összezuhanni"

– jelentette ki.

A szövetségi kapitány szerint az Európa-bajnokságon a játéktudásban voltak inkább hiányosságok, de több fiatal játékos is bekerült a csapatba. Keszthelyi Rita játéktudása viszont pótolhatatlan, jobb eredményre számított nélküle. Ez viszont fontos tanulság volt, hogy mit kell másképp csinálni majd azoknak, akik az ő helyébe szeretnének lépni.

A tokiói olimpián az amerikaiak csapata volt a legfiatalabb, a magyar válogatott pedig a második legfiatalabb. Emiatt nem lenne indokolt fiatalítani a csapaton, de négy játékos a tokiói csapatból már nincs benne a válogatottban.

A csapat tehát így biztosan változni fog, de még az sem biztos, hogy minden idei vb-ezüstérmes megy az olimpiára. Jövőre lesz világbajnokság, Európa-bajnokság, és az olimpiára is ki kell jutni. Emellett vannak olyan húsz év alatti játékosok, akik a Világligán is bizonyítottak.

A szövetségi kapitány szerint 2023-ban az olimpiai kvalifikáció a cél. A világbajnokság júliusban lesz Fukuokában, az októberi Eb pedig Tel-Avivban, minkét helyszínen ennek elérésére törekednek. "Bár nem mindegy, hogy világbajnoki arannyal vagy ezüsttel kvalifikálod magad" – jegyezte meg Bíró Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×