eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Karim Benzema francia válogatott labdarúgó, a Real Madrid játékosa, miután átvette az év legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát a párizsi Chatelet Színházban rendezett gálán 2022. október 17-én. A díjat a France Football francia szaklap most rendhagyó módon a 2021-es és 2022-es év választása alapján ítélik oda.
Nyitókép: MTI/AP/Francois Mori

„Gratulálok a világ harmadik legjobb klubjának, a Real Madridnak” – Aranylabda

Az Aranylabda-díjátadó másnapján a világ Karim Benzemát ünnepli. Sehol sem olvasható olyan vélemény, amely kétségbe vonná elsősége jogosságát, vagy amely reklamálná, miért nem egy másik jelölt nyerte a díjat. Apró fricskák azért születtek a díjjal kapcsolatban.

Előkerülnek persze következtetések, a sorrendekből kiolvasható érdekességek. Ilyen, hogy Karim Benzema a legidősebb aranylabdás Stanley Matthews 1956-os megválasztása óta, akkor a veterán angol jobbszélsőt amolyan életműdíjjal jutalmazták. A mostani első öt helyezett (Benzema, Sadio Mané, Kevin de Bruyne, Robert Lewandowski, Thibaut Courtoi) mind elmúlt harmincéves, sőt, az első tizenkettőből csak hárman (Mbapé, Vinícius Júnior és Haaland) járnak a húszas éveikben.

Érdekes, hogy a 35. évében járó Karim Benzema

korábban – tavalyi negyedik helye előtt – sohase került a legjobb tizenötbe!

Nem túlzás állítani, hogy az utóbbi két évben lett elismerten a világ legjobbjainak egyike.

Akadt a közösségi médiában olyan angol (s egyben Premier League-rajongó), aki felvetette, hogy bár a PL a világ legerősebb ligája, az Aranylabdát, a Kopa-díjat és a Jasin-díjat is olyan futballista kapta, aki a La Ligában játszik. Egyébként

2008 óta mindig olyan futballista kapta az Aranylabdát, aki a Real Madrid vagy a Barcelona futballistája,

a 2021-es választást illetően: aki legalább az év egy részében e kettő valamelyikében játszott. (A tavalyi gála idején Lionel Messi már a PSG soraiba tartozott.)

A legfurább díj az év legjobb klubjáé, amelyről az UEFA eredetileg nem közölte hivatalosan, minek alapján választják ki, de a bejátszott inzertekből következtethetően egyszerű matematika, azt az egyesületet illeti, amelynek játékosai a legtöbb jelölést kapták az Aranylabdára. Most a City hattal nyert, miközben a Liverpoolnak is hat volt, a manchesteriek azzal nyertek, hogy náluk akadt egy női jelölt az öt férfi mellett.

Őszintén szólva ez nem nagy ötlet, ha már ezt az elvet követik, érdemes lenne a végső kapott pontszámokat összeadni klubonként, s úgy sorrendet felállítani. Vagy egy súlyozott táblázatot készíteni arról, melyik csapat hogyan szerepelt a maga bajnokságában, s a Bajnokok Ligáját bónuszokkal kiemelni. Vagy bármi – de a mostani elv nem jó, bár kétségtelenül az egyedüli módja, hogy a férfi és a női labdarúgást ugyanabba a kategóriába vonják.

Mindazonáltal nem ok nélkül tréfálkoztak a Bajnokok Ligája-győztes és spanyol bajnok, az aranylabdást és a Jasin-díjast adó Real Madrid játékosai az iróniára mindig kész Toni Kroosszal az élen. A német világbajnok azt írta: „Gratulálok a világ harmadik legjobb klubjának, a Real Madridnak”.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×