eur:
394.32
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Rendőrök a párizsi Eiffel-toronynál 2019. december 30-án. Christophe Castaner francia belügyminiszter felkereste a francia főváros jelképét őrző rendőri egységet ezen a napon és az újévi biztonsági előkészületekről tárgyalt velük.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Bajnokok Ligája: az UEFA is felelős a döntő előtt kialakult káoszért

A párizsi rendőrség mellett az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is felelős azért a káoszért, amely a Bajnokok Ligája májusi döntője előtt alakult ki a Stade de France-nál. Erre a következtetésre jutott a független vizsgáló bizottság.

"A szurkolók tapasztalatait feldolgozva arra jutottunk, hogy minden felet felelősség terhel: az UEFA-t, a párizsi rendőrséget, a helyi és állami hatóságokat és a stadion tulajdonosát is" - áll a jelentésben. A felderítő munkában öt szakértő vett részt és közel ötszáz érintettet - nőt, férfit, gyereket -, valamint újságíró szemtanúkat hallgattak meg a történtekkel kapcsolatban.

Megállapították, hogy "a rendőrök kitartó támadása, a könnygáz meggondolatlan és indokolatlan használata a szűk területen rekedt férfiak, nők és gyermekek ellen könyörtelen és veszélyes volt. Emberi életek voltak veszélyben, ráadásul a drukkerek helyi bandák garázdálkodásának is ki voltak téve, többüket kirabolták".

"Csak a szurkolók nyugodt viselkedésének köszönhető, hogy nem halt meg senki, több ezer embert, köztük gyerekeket azonban trauma ért" - áll a jelentésben.

A május 28-i döntőt a Real Madrid nyerte a Liverpool ellen 1-0-ra. A találkozó több mint fél órás csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére. A rendőrség - amely könnygázt is bevetett - több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.

Az európai szövetség szerint az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását.

Az UEFA független jelentése várhatóan novemberben kerül nyilvánosságra.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×