eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Forrás: Facebook/Győrffy Ákos

Magyar hegymászó síelne le egy 8000-esről, ahonnan eddig talán soha senki

Győrrfy Ákos a 8163 méter magas Manaszlu igazi csúcsára menne fel és siklana le onnan. Sokan a csúcs alól visszafordultak korábban, így eddig nagyjából százan mászták meg a nepáli hegyet.

A sikeres Kalifa Ibn Szína Expedíció után Győrffy Ákos a 8163 méter magas nepáli Manaszlut (Szellemhegyet) tervezi megmászni, majd a főcsúcsról lesíelni; ezzel ő lehet az első magyar, aki 8000 méter feletti magasságból ereszkedik le sítalpakon.

Győrffy Ákos gépe péntek este száll fel ferihegyi reptérről, a nepáli Manaszlu alaptáborát a tervek szerint tíz nap múlva, az őszi hegymászó szezon legelején éri el. Ezután megkezdi az akklimatizációs köreit, hogy felkészülhessen a csúcstámadásra - közölte a Kalifa 8000-es síexpedíciót támogató cég.

Az elmúlt években vitatott volt, hogy hol található a himalájai hegyóriás valódi csúcsa. A vitát Eberhard Jurgalski indította, aki 1981 óta vezeti az egyik, 8000-es hegyekkel foglalkozó adatbázist, így többek között a Manaszlun megfordult expedíciókról is sok információval rendelkezik. Jurgalski abból a fotóból indult ki, amelyet az 1956-os japán expedíció készített. Ezt a fotót hasonlította össze az évek alatt kapott csúcsfotókkal, és több szakmabeli hozzáértővel együtt megállapította, hogy nem ugyanott készültek.

Sok hegymászó nem is volt tisztában azzal, hogy nem a főcsúcsot érte el. Ők az előcsúcson vagy annál lejjebb álltak meg, abbahagyták a mászást ott, ahol az előre rögzített kötelek véget értek, mert a felfelé mászás során nem látszik a főcsúcs, a serpákra, csapattársakra hagyatkozva pedig azt hitték, ott található a valódi csúcs. A köteleken túl csak kevesen merészkedtek.

A korábbi adatok alapján mintegy 2200-an mászták meg a Manaszlut, azonban a legújabb elemzések és felülvizsgálatok alapján

megközelítőleg csak százan állhattak a valódi csúcson.

A hosszas vitát végül 2021 őszén egy drónfelvétel döntötte el, amelyen tisztán látszik oldalról, hogy a hegymászók nem a valódi csúcsra értek fel. Beigazolódott az is, hogy a japán expedíció a valódi csúcsot érte el. A hivatalos nemzetközi Himalayan Database be is jelentette a felvételek kielemzése után, hogy 2022-től csak a valódi csúcs számít érvényes mászásnak.

A jelenlegi információk szerint eddig 24-en síeltek le a Szellemhegyről, de nincs bizonyíték arra, hogy ők a főcsúcsról indultak volna. Éppen ezért hatalmas eredmény lenne, ha Győrffy Ákos sikerrel járna – olvasható a szponzort képviselő kommunikációs ügynökség közleményében.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×