eur:
393.76
usd:
368.81
bux:
65979.83
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nagyon öreg és nagyon népszerű – ez a Rangers

Tíz évvel ezelőtt, 2012 tavaszának végén már eldőlt, hogy Skócia két óriási futballklubjának (érthető ez a tradíciókra, az eredményességre és a népszerűségre, egyaránt) egyike, a csődbe ment Rangers FC a negyedik osztályban kezdi meg az új idényt. Most, Aaron Ramsey, a Juventustól kölcsönkapott walesi középpályás, a keret leghíresebb tagja a szerda esti Európa-liga döntő előtt azt mondja: történelmi sikert szeretne elérni a csapat.

Kétségtelenül különleges volt a skót élvonal 2012–2013-as idénye: az előző szezonban a második helyen végző Rangers Football Club agóniája beteljesedett. A „protestánsok” akkor 140 éves (1872-ban alapított) csapata, amely története során addig 54-szer nyerte meg a skót bajnokságot, 33-szor a skót FA-kupát és 27-szer a skót Ligakupát, nem elfeledkezve legnagyobb nemzetközi sikeréről, az 1972-es KEK-győzelemről sem, tönkrement.

A válság még az előző évben csúcsosodott, amikor a szezont parádésan kezdő, november elejéig a Celtic előtt tizenöt pontos előnyre szert tevő „Kékek” feje fölött átcsaptak a pénztelenség hullámai. A Rangers 2012 második hónapjában csődeljárást kért maga ellen adótartozásai miatt, emiatt tízpontos büntetést is kapott.

Az idény vége után megkezdődött a felszámolási eljárás. A Rangers stadionját mindössze 5,5 millió fontért vásárolta meg Charles Green, az egyesület – a rivális klubok szavazása alapján – a negyedik osztályba került. A csapat történetében először indult alacsonyabb osztályban 2012 őszén.

Azt háromnegyed évvel később nagy fölénnyel megnyerte, s elindult felfelé. A vetélytárs nélkül maradt Celtic közben tarolt a hazai sorozatokban, tizenhat pontos előnnyel lett bajnok, s 3-0-ra nyerte meg az FA-kupa döntőjét a Hibernian ellen. A Rangers ugyan – rendkívüli szurkolótáborának is köszönhetően – 2016-ban visszajutott az élvonalba, de azóta is csak egyszer tudott a skót Premier League-ben (2021) diadalmaskodni. A kupasorozatokban egyszer sem.

Nyilván sok mindennel lehetne jellemezni, mit is jelent a másfél évszázaddal ezelőtt alapított klub – Skócia futballtörténetének negyedik legrégebbi klubja, a megnyert hazai titulusokat tekintve a világon a második az egyiptomi al-Ahly mögött – a szurkolóinak, idézhetnénk a futballvilág legfontosabb városon belüli vallási szembenállását a protestáns Rangers és a katolikus Celtic között, vagy ehhez kapcsolódva azt, évtizedeken keresztül szinte elképzelhetetlennek számított, hogy egy futballista e két klubon belül váltson.

De semmi sem jelzi jobban a rajongók imádatát, hogy a negyedik osztályba sorolás után sem csökkent a nézőszám, a Rangers átlagnézőszáma a skót futballpiramis negyedik vonalában 45 750 volt. S lehetett akármilyen gyenge is az ellenfél, abban az idényben az Ibrox Parkban egyetlen hazai bajnokin sem voltak, némi jóindulattal, harmincötezernél kevesebben. (Hivatalosan a legalacsonyabb nézőszám 34 441 volt.)

A mostani csapat sokat köszönhet a Liverpool korábbi csillagának, Steven Gerrardnak, aki egyébként – változnak az idők – katolikus. Eltökélten megtett mindent a szerződtetése után a klub sikereiért, de nem titkolta, hogy nagyon nem tetszenek neki a szurkolók egy kisebbségének, a Vatikánt, a Pápát, a katolikusokat gyalázó dalai.

Munkája sikerét nem a fanatikusokkal való küzdelemben, hanem a csapat sikereiben lehetett tetten érni. Ő tette le a mostani gárda alapjait, a 2020–2021-es idényben több mint száz bajnoki gólt szerezve nyerte meg a skót Premier League-et a csapat.

Miután Gerrard az Aston Villához szerződött, a klub korábbi holland válogatott játékosa, Giovanni van Bronckhorst vette át a menedzseri posztot, az egész stábja szinte hollandokból áll, köztük van a korábbi kiváló csatár, Roy Makaay is.

2021. november 11-én került Van Bronckhorst a Rangers élére, az őszi Európa-liga-csoportmérkőzések egy részén még Steven Gerrard meccselt, de a hajrá és főleg a tavaszi nagy menetelés már a holland edző érdeme. Az elmúlt napokban gyakran emlegették az Ibrox környékén, hogy a Rangers kiejtette a Borussia Dortmundot és az RB Leipziget is, s mindkét német csapat jobb, mint a szerdai döntőbeli ellenfél, az Eintracht Frankfurt.

A Rangers egyébként második lett a bajnokságban, viszont bejutott a skót FA-kupa döntőjébe, mégpedig hatéves szünet után. Ellenfele szombaton, miután a Celticet legyőzte az elődöntőben, a Hearts lesz.

A szerda nagy nap a klub életében. Egy „félhivatalos” európai Szuperkupa-döntőt is beleszámolva ez lesz a hatodik nemzetközi kupadöntője (a korai kétmeccseseket is egynek véve), de mindössze egyet, az 1972-es KEK-döntőt sikerült megnyerni.

Most a szurkolók egy része Sevillában igyekszik segíteni a csapatának az este 9 órakor kezdődő meccsen, egy része glasgow-i szurkolói zónában, de nem kevesen majd pubokban. A Scotsman nevű skót lap kiemelte, hogy milyen szolid költségvetéssel érte el mostani sikereit a klub, s hogy ebből a szempontból is milyen jól jönne a kupagyőzelem. Négymillió euró a különbség győztes és vesztes között, ha nyer a Rangers, 17,4 millió fontot, 20,76 eurót keres az idényen.

S valójában még ennél is többet. Az Európa-liga győztese garantáltan főtáblás lesz a Bajnokok Ligájában, ami óriási előny – a Rangers ugyanis tavaly is elbukta a selejtezőt, így került az Európa-ligába

A finálé 21 órakor kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×