eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Magyar Jégkorong Szövetség/Vörös Dávid

Vereség Szlovéniától a jégkorong-vb-n, de van még esély

A magyar jégkorong-válogatott 5-1-re kikapott a házigazda szlovén csapattól a ljubljanai divízió I/A világbajnokság pénteki játéknapján, így a biztos feljutáshoz vasárnap pontot kell szereznie Románia ellen, de akár már szombaton az elitbe kerülhet Sean Simpson szövetségi kapitány alakulata. Sean Simpson szövetségi kapitány nagyon csalódott.

Erősen kezdett a házigazda, vezetést szerzett, majd 1-1 után a 27. percben öt másodperc alatt két gólt ütött. A folytatásban csak fellángolásai voltak a magyaroknak, akik a végén még két gólt kaptak kilenc másodperc alatt az 58. percben, így most a szlovénok örülhettek a feljutásnak.

Mivel a Koreai Köztársaság együttese délután kikapott Litvániától, ezért a magyaroknak elegendő lett volna pontot szerezniük a házigazda ellen az elitbe kerüléshez. A magyarok tétmérkőzésen még soha nem tudták legyőzni a riválist, tízből tíz vereség volt a mérleg, ráadásul az utolsó hét vb-meccsen csupán öt lőtt gólra voltak képesek.

A szlovénokat eddig nem hozta lázba a torna, a szállodákban és az éttermekben azt kérdezték, hogy miért van olyan sok magyar szurkoló. A házigazda meccsein az első két fordulóban fél ház volt, és most először telt meg a Tivoli Aréna, ami 5000 nézőt jelentett. A már Ljubljanában tartózkodó magyar drukkerek, közel ezren a meccs előtt a belvárosban gyülekeztek, és jó hangulatban, énekelve együtt vonultak a csarnokhoz.

Sean Simpson szövetségi kapitány ezúttal is a remek formában lévő Rajna Miklósnak szavazott bizalmat, de a magyar kapus már a 31. másodpercben gólt kapott. Ziga Jeglic takarásból leadott lövésénél esélye sem volt. Mezőnyfölényben voltak a hazaiak, sokat lőttek, egyszer Rajna a maszkjával védett. A harmad derekán már 10-1 volt a kapuralövés. Macaulay Scott kiállítása alatt Rajnának ismét bravúrra volt szüksége, hogy ne változzon az állás. Ahogy kijött a nyomásból a vendégcsapat, egyenlített: Erdély Csanád értékesítette Terbócs István tökéletes passzát. A Fehérvár csatára negyedik gólját lőtte Ljubljanában.

A korábbinál kiegyenlítettebb volt a második harmad, Sofron István előtt adódott komoly helyzet, ám Gasper Kroselj hárított. A 27. percben viszont előbb egy kontrát váltott gólra Robert Sabolic, majd öt (!) másodperc múlva Horváth Milán bizonytalankodását Ziga Pance használta ki. A Fehérváron légióskodó Anze Kuralt kiállítását kivédekezte a házigazda, azonos létszámnál viszont már Rajnának akadt dolga.

A harmadik harmad Erdély büntetése miatt hazai emberelőnnyel indult, ám Sabolicot is kiküldték. A 46. percben a szlovén kapuba került a pakk, ám kiderült, hogy sok magyar játékos volt a jégen, így nem szépítés lett, hanem emberhátrány. Gól nem esett, ám Erdély megint ülhetett ki magasra tartott botért. Kuralt szólóját védte Rajna, majd a hajrában Magosi Bálint kapott 2+2 perces kiállítást, amit Sabolic és Ken Ograjencek használt ki kilenc másodperc különbséggel. Utóbbi kísérlete Macaulay korcsolyájáról pattant be.

Így maradt a rossz sorozat Szlovénia ellen, immár 11-ből 11 a vereség a vb-ken. A magyar csapat utoljára 1996-ban tudott tétmeccsen egynél több gólt ütni a riválisnak.

Sikerével a szlovén válogatott jövőre az elitben szerepel. A vereség ellenére azonban a magyar csapat akár már szombaton továbbjut, ha Románia nem nyer alapjátékidőben Litvánia ellen. Amúgy biztosan a vasárnapi pontszerzés érne elit vb-s szereplést.

A Simpson-csapat már csak akkor nem juthat fel, ha Románia szombaton és vasárnap is nyer, míg a Koreai Köztársaság nem győzi le alapjátékidőben Szlovéniát. Amennyiben az ázsiai együttes nyerne a házigazda ellen, abban az esetben maradna el a magyar feljutás, ha Romániától négygólos vagy annál nagyobb különbségnél kapna ki a magyar válogatott.

Sean Simpson: nem is emlékszem, történt-e valaha ilyen

Nagyon csalódott a csapat teljesítménye miatt a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, miután együttese 5-1-re kikapott Szlovéniától a ljubljanai divízió I/A világbajnokság pénteki játéknapján, és így még nem sikerült kiharcolni a feljutást.

"Felkészültünk arra, hogy nekünk esnek. Ezt még túléltük, de utána jöttek a hibák, a kiállítások, és kétszer is volt olyan büntetésünk, amelyet azért kaptunk, mert rosszul cseréltünk, sokan voltunk a jégen. Nem is emlékszem, volt-e ilyen pályafutásom alatt, hogy egy meccsen kétszer ilyen hibát kövessünk el" - mondta az MTI-nek Simpson. A válogatott 14 perc kiállítást - azaz hét kisbüntetést - szedett össze a 60 perc alatt.

Matjaz Kopitar: Az 5-1-nél jobbak voltak a magyarok

A szlovénok szövetségi kapitánya úgy véli, hogy az eredmény csalóka, mert a magyarok jobban játszottak, mint amit az 5-1 mutat.

"Jó alap volt, hogy hamar vezetést szereztünk, később pedig az emberhátrányos védekezésünk volt jó, a végén pedig az emberelőnyünk. Örülök a feljutásnak, ez volt az elvárás magunkkal szemben" - mondta a Los Angeles Kingsszel kétszeres Stanley Kupa-győztes, jelenleg az NHL rájátszásában érdekelt Anze Kopitar édesapja.

A finn élvonalban bronzérmes Sebők Balázs is hangsúlyozta, hogy számítottak a nehéz kezdésre, a szlovén rohamokra, de akkor még nem volt baj.

"Rajna Miki tartott minket meccsben, többet is kaphattunk volna ekkor. A második hazai gól előtt én hibáztam, abból fordultak le. Majd utána jött még több buta hiba, és ezt könyörtelenül kihasználták. Azért jöttünk, hogy minden meccsen győzzünk, és vasárnap szeretnénk így búcsúzni és feljutni" - mondta a csatár.

Az egyetlen vendéggólnál asszisztot jegyző Nagy Gergő kiemelte a közönség támogatását.

"Olyan hangulatot teremtettek a szurkolóink, hogy szinte hazai pályán érezhettük magunkat. Pár hiba elég volt, ezt a szlovénok kihasználták, de ha nem lettek volna ezek a rövid hullámvölgyek, akkor teljesen nyílt meccs lett volna. Vasárnap győzünk, és feljutunk!" - tette hozzá a csapatkapitány.

A kapus Rajna Miklós 40-ből 35 lövést védett, de többször kiszolgáltatott helyzetben volt.

"Jobban játszottunk annál, mint amit az eredményjelző mutat. Két nagyon rövid rész volt, amikor gyorsan kaptunk két-két gólt, de ezt leszámítva jól védekeztünk. A szlovén csapat pedig ezeket a megingásokat könyörtelenül kihasználta. Most pihenünk, és ha úgy alakul, akkor már szombaton feljutunk, de akkor is szeretnénk vasárnap győzelemmel búcsúzni" - mondta az újpesti hálóőr.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×