INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

magyar tenisz szövetség

tenisz

per

fed kupa

Majdnem 20 milliárd forint a tét a teniszszövetségnél

Majdnem 20 milliárd forint a tét a teniszszövetségnél

Infostart

Több per is folyamatban van, közben a korábbiaknál nagyobbra duzzadt a Magyar Tenisz Szövetség adóssága.

A Magyar Tenisz Szövetség megbízott pénzügyi biztosának októberi jelentése szerint a konszolidációra költött összeg 4,9 milliárd forint, a korábban a sajtóhírekben megjelent 3,8 milliárdos tartozással szemben – írta a 24.hu.

A 2020 nyara óta Lázár János által vezetett szervezet újra a kormányhoz fordult segítségért, mert nem tud befizetni 710 millió forintos forgalmi adót. A 2016 és 2020 közötti időszakra vonatkozó önellenőrzés mutatta ki, hogy nem megfelelően számolták el és fizették be az áfát, ám fedezet most nincs az összegre.

Annak ellenére nincs pénze a szövetségnek, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumától az idén márciusban kivételes államtitkári engedélyt kapott arra, hogy a Kiemelt Sportágfejlesztési Program (KSF) teljes 360 milliós összegét, valamint egy további extra 300 milliós támogatást konszolidációra költhesse.

A Magyar Tenisz Szövetségtől a bolgár tanácsadó cég, a BNI Networks International Ltd. 1,07 millió dollárt követel. Az ügy a mediációs eljárási szakaszban tart, de elképzelhető, hogy a BNI a szerződés szerint a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara előtt választott bírósági eljárást kezdeményez majd – írja a portál.

Kérdéses a korábbi főtitkárral, Richter Attilával és az őt követő megbízott főtitkárral, Juhász Gáborral zajló munkaügyi, illetve a 2020-ig megrendezett nemzetközi versenyek szervezésével megbízott A-Z Tenisz Produkció Kft.-vel folyó polgári peres eljárások végkimenetele. Ezekben az ügyekben

a szövetség 1,64 milliárd forintos kártérítést követel.

Bíróság előtt van a FED-, új nevén a Billie Jean King Kupa ügye is. A 2020-as, a 2021-es és a 2022-es tornára az állam összesen 20,6 milliárd forintos támogatást garantált, ami az egy tornára vetített 8 millió dolláros (2,56 milliárd forintos) jogdíj és a 12 millió dolláros (3,84 milliárd forintos) pénzdíj fedezetét jelentette. A tavalyi versenyt a járvány miatt elhalasztották, az ideit pedig a szövetség mondta vissza, szintén a koronavírusra hivatkozva. A jogtulajdonos Nemzetközi Tenisz Szövetséggel (ITF) ezt nem fogadta el, és Prágába vitte a viadalt – ráadásul az a Richter Attila dolgozott a tornán, akivel a magyar szövetség perben áll.

Az ITF a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, és 52 millió dollárt (16,64 milliárd forintot), továbbá annak kamatait követeli kártérítésként egyetemlegesen az MTSZ-től és a megállapodást aláíró Nemzeti Sport Ügynökségtől (NSÜ). Utóbbi szervezet viszont olyan ellenkérelmet nyújtott be a CAS-hoz, amelyben a már kifizetett 2,56 milliárd forintos összeget és annak kamatait visszaköveteli.

A 24.hu úgy tudja, a FED Kupára a már kifizetett első 8 millió dolláros jogdíjon kívül is költött pénzt az NSÜ. A torna előkészületeire

  • 2019-ben 114,5 millió forintot és 381 ezer dollárt (a akkori árfolyammal számolva 114 millió forint),
  • 2020-ban 115,2 millió forintot és 384 ezer dollárt (118 millió forint).

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018