eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk
Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság megbízott főtitkára beszédet mond az Olimpia Éjszakája elnevezésű rendezvényen Budapesten 2017. június 23-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Öttusa – Lovaglás helyett kerékpár? Fábián László szerint "hülyeség"

A MOB olimpiai bajnok sportigazgatója szerint azok akarják kitessékelni a lovaglást a sportágból, akik hanyagolják a lovas edzéseket.

A The Guardian szerint a Nemzetközi Öttusaszövetség irányító testülete a napokban titokban megszavazta, hogy töröljék a lovaglást a sportágból, és helyette a kerékpározás legyen az egyik tusa.

„Ha a józan észre próbálok hagyatkozni, elképzelhetetlen, hogy bekövetkezzen, mert az öttusa szépsége tűnne el” – mondta kérdésünkre a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Fábián László olimpiai bajnok öttusázó.

Első hallásra tehát számára nonszensznek tűnik a felvetés, ám úgy látja, „sajnos

a nemzetközi szövetség annyi hülyeséget csinált már,

már elnézést kérek mindenkitől a szóért, és hát a The Guardian nem egy férclap” – gondolkodott el a hír valóságtartalmán.

A lovaglással kapcsolatban közben rengeteg kritika felmerül, hiszen egy csökönyös ló eldönthet egy egész versenyt. De Fábián László erre azt kérdezi: „1932 óta ez nem jutott eszébe senkinek?”

„Sarkítok: eddig nem tűnt fel senkinek, hogy mindig a legügyetlenebb nyert, mert az esélyes versenyét tönkretette a ló?”

– fejtegette.

Úgy látja, hogy ha a sportolók rendesen járnának lovas edzésre, nem úgy, mint az elmúlt 15-20 évben, amikor úgy döntöttek egyesek, hogy ez nagyon költséges vagy bonyolult, akkor nem lenne probléma; az a sportoló nyer, aki mind az öt tusában kimagasló.

„Edzésre kell járni! Valóban nem egy jó reklám a sportágnak, hogy a tokiói olimpia így sikerült, de minden arra vezethető vissza, hogy az öttusaszakma úgy döntött, hogy a lovaglás nem annyira fontos. Ez lett belőle. Megkövezhetnek érte, de állítom, a lóállománnyal semmilyen baj nem volt Tokióban! A lovasok felkészültségével annál inkább” – jelentette ki.

Ha mégis sor kerülne erre a változtatásra, egy felvetés szerint még inkább állóképességi sportág lenne az öttusa. Erre reagálva Fábián László azt mondta, elveszne az a szépség, ami jellemzi ezt a sportágat.

„Az utóbbi 20 évben, a pályafutásom vége óta eltelt időszakban ez a jellemző. De ott volt a technikai tudás a lövészettel és a vívással, valamint egy másik szereplővel, a lóval, akivel összhangba kellett kerülni ahhoz, hogy jó eredményt érjen el az ember. A sportoló tudja, hogy mind az öt számban edzeni kell a jó eredményért” – nyomatékosította Fábián László.

Soha ilyen drasztikus változás még történt

„Mi is olvastuk a hírt, amely a mai kommunikációs eszközöknek köszönhetően futótűzként terjedt el a versenyzők, a szakemberek és a sportág hívei között. Rengetegen telefonáltak is a szövetségbe, hogy mi ebből az igazság” – mondta az MTI-nek Gallai István, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) főtitkára, aki hozzátette, eddig hivatalosan arról értesítették a szövetséget, hogy az UIPM végrehajtó bizottsága, amelynek nincs magyar tagja, ülést tartott, és jelentős változásokról döntött.

Az UIPM csütörtökön egy videokonferencia keretében tájékoztatja a tagszövetségeket.

„Mindezek mellett jövő szerdán Monacóba kell utaznom, ahova az UIPM technikai, versenyzői és edzői bizottságának néhány tagját hívták meg. Nem nehéz kitalálni, hogy a tanácskozáson az öttusa jövője lesz a téma” – tette hozzá a nemzetközi szövetség edzői bizottságának tagjaként is tevékenykedő Gallai István, aki kiemelte, ha valóban kikerül a lovaglás, soha ilyen drasztikus változás nem történt a sportágban, mint ezzel a váltással.

Az UIPM végrehajtó bizottságában jelenleg nincs magyar képviselő, a november 27-28-i tisztújító kongresszuson Gallai István pályázik a tagságra.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében –, de

a sportágak sosem cserélődtek.

A mostani változtatás hátterében az állhat, hogy a tokiói olimpia női versenyében a német Annika Schleu toronymagasan vezetett a lovaglás előtt, de az ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyző nem bírt a lovával. A belovaglást követően neki sem tudott kezdeni a pályának, sírva küzdött azért, hogy egyáltalán rábírja Saint Boyt az elindulásra. Edzője, Raisner előbb kívülről bíztatta őt, és amikor odafarolt a korláthoz a ló, meg is ütötte, egyúttal hangosan arra biztatta Schleut, hogy pálcázzon erőteljesen. Az állat viszont csak hátrafelé toporgott, egyáltalán nem akart megindulni, és félő volt, hogy ugratás nélkül ér véget a próbálkozás. Saint Boy végül elkezdte a pályát, de néhány ugrás után ismét ellenszegült, így Schleu pont nélküli teljesítménnyel gyakorlatilag kiszállt a versenyből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×