eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Balogh Gábor öttusa-világbajnok, a miniszterelnök sportügyekért felelős tanácsadója versenyez Rakéta Rangos nevű lován a bajnokok jótékonysági sztárfutamán az ötödik alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta lovasrendezvényen a budapesti Hősök terén 2012. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Balogh Gábor az öttusalovaglásról: el kell érni, hogy felfüggesszék ezt a sunyi döntést

A kilencszeres világbajnok szerint a nagy hagyománnyal bíró nemzeti szövetségeknek – mint amilyen a magyar is – kell az asztalra csapniuk.

Több száz korábbi és jelenlegi öttusázó szólította fel lemondásra a Nemzetközi Öttusaszövetség vezetőségét, miután utóbbiak úgy döntöttek, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás nem lesz része a sportágnak. Közben Klaus Schormann elnök arról beszélt egy német sportműsorban, hogy nem a kerékpár fogja helyettesíteni a lovaglást.

667 korábbi és jelenlegi öttusázó írta alá azt a nyílt levelet, amely a nemzetközi szövetség teljes vezérkarának távozását követeli. Az aláírók között van a magyarok közül a tokiói bronzérmes Kovács Sarolta, az olimpiai bajnok Fábián László, a MOB sportigazgatója vagy épp az olimpiai ezüstérmes, kilencszeres világbajnok Balogh Gábor, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a sportág jövője a tét.

A 2000-ben, Sydneyben olimpiai második helyen végző egykori öttusázó kereste szavakat a nemzetközi szövetség eljárására: „Felháborító, és – nem is tudom, milyen szót használjak, talán – sunyin hozták meg ezt a döntést. Korábban létrehoztak egy bizottságot, amelynek az volt a feladata, hogy megtalálja, hogyan lehet a lovaglást jobbá tenni, minden versenyző számára azonos körülményeket kialakítani. Ez a bizottság láthatóan semmilyen munkát nem végzett, hiszen

mindenfajta egyeztetés nélkül meghozta a végrehajtó bizottság azt a döntést, hogy akkor nincs az olimpián 2024 után lovas tusa.”

Balogh Gábor szerint nem lehet más a cél, mint elérni, hogy felfüggesszék a döntés végrehajtását.

A UIPM, vagyis a Nemzetközi Öttusaszövetség vezetősége a múlt héten jelentette be, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része az öttusának. Az indoklás szerint a sportág ötkarikás programban maradását ugyanis ez szolgálja. Balogh Gábor mindezt nem tartja elképzelhetőnek.

„Örülnék, ha láthatnánk olyan hivatalos állásfoglalást, amit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiad, de nem tudunk ilyenről. Rengeteg érvet felsorakoztattak amellett, hogy az öttusa hogyan tud bent maradni, de mi nem tudunk ilyen érvekről” – mondta Balogh Gábor.

Az olimpiai ezüstérmes öttusázó hozzátette,

mára a tradicionális öttusa hívei kisebbségbe kerültek a nemzetközi szövetségen belül.

Amennyiben a német Klaus Schormannt a november végi tisztújító kongresszuson újabb négy évre elnökké választják, akkor ez lesz a nyolcadik ciklusa.

„Azért is volt sunyi a döntés, mert legkésőbb kilencven nappal a közgyűlés előtt meg kellett volna tenni a személyi javaslatokat, hogyha valaki elnöknek vagy elnökségi tagnak készül, a lovas tusáról a döntés viszont már a 90 napon belül született” – értékelte a helyzetet Balogh Gábor.

Úgy látja, a nagy tradícióval bíró nemzeti szövetségeknek kell nagyon határozott állásfoglalást tenniük. A magyar is az.

„Lovaglás nélkül nem nagyon tudunk öttusáról beszélni”

– summázott Balogh Gábor.

Eközben Klaus Schormann egy német rádióműsorban arról beszélt, hogy már megszületett a döntés arról, hogy melyik sportággal helyettesítik a lovaglást, azt is elárulta, hogy ez nem a sokat emlegetett kerékpár lesz. Majd a Nemzetközi Öttusaszövetség közleményt adott ki, amely szerint mindez nem helytálló információ. A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az olimpiai játékok programjában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×