eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Marosi Ádám a férfi öttusázók lovaglás versenyszámában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadionban 2021. augusztus 7-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Hatan választják ki az öttusa új ötödik számát

Itt a menetrend, ami szerint eldől, hogy a lövészet, futás, úszás és vívás mellett mi szerepeljen a lovaglás helyén.

Hatfős csoport kezdte meg a konzultációs folyamatot az öttusa lovas számának cseréjéről – jelentette be a nemzetközi sportági szövetség (UIPM).

Közleményében a UIPM emlékeztetett rá, hogy múlt csütörtökön jelezte ennek a folyamatnak az elindítását, amely a továbbiakban szélesebb körben folytatódik. A hatfős testület, a UIPM

  • sportolói,
  • edzői és
  • technikai

bizottságának két-két tagja a nemzetközi szövetség operatív vezetőségével egyeztetett a kialakult helyzetről, illetve a lehetőségekről csütörtökön Monacóban. Javaslatára döntés született egy munkacsoport létrehozásáról, melyben a versenyzői, az edzői, a technikai és az orvosi bizottság, valamint a nemzeti sportági szövetségek, a versenyszervezők képviselői, továbbá a média és marketing terület szakértői kapnak helyet.

Gallai István, a magyar szövetség (MÖSZ) főtitkára, aki a UIPM edzői bizottságának tagjaként vett részt a csütörtöki egyeztetésen, elmondta, hogy

  • a UIPM-nek november 24-ig el kell juttatnia a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) a Los Angelesi-i olimpiára vonatkozó sportági javaslatot.
  • A NOB programbizottsága december 1-jén ül össze,
  • majd 7. és 9. között a végrehajtó testület foglalkozik a 2028-as programmal.
  • A tagságnak a pekingi téli olimpia idején lesz lehetősége jóváhagyni az előterjesztést.

A MÖSZ főtitkára elmondta, hogy az értekezlet első részében az edzői és a sportolói bizottság képviselői is arról érdeklődtek a vezetőknél, hogy miért vált szükségessé ez a váltás, és az elhangzottak alapján az rajzolódott ki, hogy nincs más választása a sportágnak,

olyan opció, hogy lovaglással rendezzenek öttusaversenyt a Los Angeles-i olimpián, nincs.

Ezzel összecseng az európai szövetség orosz elnökének a tagszövetségekhez intézett levele. Ebben Tatyjana Ardabijeva úgy fogalmaz: "azzal együtt, hogy mi az öttusát lovaglással együtt szeretjük, és nehezen tudjuk elképzelni szeretett sportágunkat e szám nélkül, el kell fogadnunk, hogy 2028-ban, Los Angelesben már nem lesz lovaglás, ami annyit jelent, hogy az öttusa már így is fél lábbal lekerült az olimpiai játékok programjáról".

Hozzáteszi:

"borzasztóan fájdalmas és felfoghatatlan, de ez az igazság, a rideg valóság",

egyúttal arra szólít fel, hogy a fiatal korosztályok érdekében működjenek együtt az új, a lovaglás helyére belépő ötödik sportág kiválasztását illetően, amely megfelel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárásainak.

A UIPM vezetősége a múlt hét elején jelentette be, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. A döntésről, amely az indoklás szerint a sportág ötkarikás programban maradását szolgálja, múlt csütörtökön tájékoztatta a tagszervezeteit, illetve a sportolókat.

Erre reagálva az elnök, valamint az alelnökök, a főtitkár és a végrehajtó bizottság tagjainak távozását követelő nyílt levelet írt alá – múlt pénteki adat szerint 667 – volt és jelenlegi öttusázó. Hétfő délután a sportág egykori és jelenlegi hazai kiválóságai nyílt levelet fogalmaztak meg, melyben arra kérték a magyar szövetséget, utasítsa el a UIPM vezetősége által meghozott "abszurd döntést".

Közben olyan sajtóinformáció is napvilágot látott, hogy a döntés már megszületett az új sportágról, erről azonban a nemzetközi szövetség azt állította, hogy nem helytálló és hangsúlyozta, hogy a konzultációs folyamat nyílt. Egyúttal péntekre internetes egyeztetésre hívta meg azokat a versenyzőket, akik a legutóbbi, 2017–2021-es olimpiai ciklusban aktívak voltak.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok műsorán. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, kilencven perces blokkokban zajlanak majd a versenyek –, de a sportágak sosem cserélődtek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×