eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin
Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság megbízott főtitkára beszédet mond az Olimpia Éjszakája elnevezésű rendezvényen Budapesten 2017. június 23-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A magyar öttusalegenda szerint rossz úton jár a nemzetközi szövetség

A Nemzetközi Öttusa Szövetség jövőre egyszerűsítené a lovasakadályokat a versenyeken, hogy elkerülhető legyen mindaz, ami a tokiói olimpián történt. Emlékezetes: kizárták Kim Raisnert, a német válogatott edzőjét, mert ököllel megütötte a lovat, amellyel versenyzője, az addig toronymagasan vezető Annika Schleu nulla pontot ért el. Az olimpiai bajnok Fábián László szerint a nemzetközi szövetség rossz irányba halad, amikor évről évre egyre kisebb lovastudást vár el az öttusázóktól.

Fábián László szkeptikus a nemzetközi szövetség elképzelését illetően, ugyanis, mint mondta, az elmúlt évtized során folyamatosan gyengül az öttusázók lovastudása, amit úgy most úgy orvosolnának, hogy szabályváltoztatások révén könnyebbé, egyszerűbbé tennék a számot (az Infostart is megírta: eygebek mellett kevesebb ugrást, illetve alacsonyabb, egyszerűbb akadályokat írnak elő jövő évtől).

Az olimpiai bajnok megjegyezte, az ő idejében fantasztikus lovasok voltak a mezőnyben nemcsak idehaza, hanem világszerte is. Most ezzel szemen azt látja, hogy a tokiói olimpián a 36 női indulóból jó, ha tíz-tizenketten jól lovagoltak, nyolcan meg elfogadhatóan.

„Sajnos ez nem azt a színvonalat mutatja, ami 30-40 évvel ezelőtt volt.”

Az InfoRádiónak nyilatkozó olimpiai bajnok öttusázó úgy gondolja, hogy a házigazdák által a versenyzőknek biztosított lóállománnyal sem volt baj, azzal együtt, hogy mindig van kettő-három olyan állat, ami nem olyan színvonalú, mint a többség. Ugyanakkor az addig toronymagasan vezető német Annika Schleunak, aki végül nulla pontot lovagolt, lett volna lehetősége megoldani a feladatot, amennyiben egy kicsit nagyobb biztonsággal tud lovagolni.

Fábián László emlékeztetett, az öttusa lovaglás nem szól másról, mint hogy kvázi egy ismeretlen lóhoz kell alkalmazkodni, ezenek a temperamentuma más és más, és attól szép a szám, hogy ezt meg kell tudni oldani. Vagyis

a probléma abban rejlik, hogy a mai öttusázók zöme utazni szeretne a ló hátán,

és ennek esett áldozatául a német hölgy – tette hozzá.

A szakember szerint nehezen lenne megoldható, hogy a versenyezők szemezgessenek a lovak között, azt választva végül, amelyik átugorja a „templomtornyot” is, ráadásul mindez az öttusa filozófiájával is teljesen ellentétes lenne.

Többször felmerült már az a kérdés is, hogy mindenki saját lóval induljon, ez azonban iszonyatos költségekkel járna, és némileg gazdasági háborúvá tenné az öttusát – hívta föl a figyelmet, hozzátéve, elegendő a ló szállítási költségeire gondolni. A következő „történet” pedig, hogy melyik az a sportoló (vagy ország), amely az akadályokat „átlépegető” lovat tud venni, hiszen több millió eurós és dolláros lovakat is lehet vásárolni.

Fábián László megismételte, a Nemzetközi Öttusa Szövetség abba a hibába esett, hogy látja, nem megfelelő a lovastudás, de ezért lejjebb viszi az akadályt.

„És mit csinál erre a sportoló? Kevesebbet edz, ami azt jelenti, hogy még kisebb lesz a tudása.”

Szerinte nem ez a megoldás, hanem az, hogy a nemzetközi szövetség megpróbálja, ahogyan jó felszerelések biztosításával teszi is, lovas lehetőségekkel is támogatni az országokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×