INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

túra

kirándulás

outdoor

A Pápalátó kő és egy ökofalu várja a túrázókat

A Pápalátó kő és egy ökofalu várja a túrázókat

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Kirándulóidő ígérkezik a hétvégén, érdemes tehát felkerekedni Magyarország valamelyik hegységébe. Most hallhatnak néhány különleges úti célt.

Megbújik egy zsákfalu Aggtelektől 15 kilométerre, Gömörszőlős, az egyetlen magyarországi település, ami nevében még őrzi a történelmi Gömör vármegye nevét, és ami néhány éve ökofaluként kapaszkodott vissza a turistatérképekre. A kéktúra útvonala halad el arrafelé. Zádorfalváról vagy Trizsről induljanak el, és másszanak fel a szlovák határon lévő István-hegyre. Az alig száz lelkes Gömörszőlősön a helytörténeti gyűjtemény, a szabadtéri múzeum, az ökológiai oktatóközpont, a biogazdaság, a régi gyapjúfeldolgozó műhely, a református templom és a művésztelep megtekintését javasoljuk.

A Bakonyban Fenyőfő és a Bakonyszentlászlóhoz tartozó Vinye között félúton található a Hódos-ér völgye. A Ciklámenes nevű természetvédelmi területről a Likas és a Pápalátó kőhöz kapaszkodhatnak fel. Az utóbbit azért hívják így, mert tiszta időben onnan egészen Pápa városáig ellátni. Ha Fenyőfőig kirándulnak, akkor ott egy szép ősfenyvest csodálhatnak meg.

A Börzsönyben a nógrádi vasútállomástól a Csurgó-forrás, a Kálvária, a Saj-kút és a Fultán-kereszt érintésével a Csóványos csúcsát hódíthatják meg, lefelé haladva pedig a Csehvár sáncaihoz tett kitérővel Diósjenőn fejezhetik be a napot. A Fultán-kereszt egy ott 1853-ban meggyilkolt erdész, Fultán János emlékét őrzi, a Csóványos nevében pedig a csalán szavunk régi alakja fedezhető fel.

A Mecsekben az Éger-völgy, a Mátrában a Narád-patak, a Vértesben a Gerencsér-vár, a Zemplénben a Sólyom-bérc, az Őrségben Pityerszer környékének felfedezését javasoljuk a hétvégére.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a Hajógyári Sétát, az Őszi Strázsát, az Őrvidéket, a Bakancskalandot, az Őszi Chansont, a Kanizsát, a 3 Tó Teljesítménytúrát, a Gravel Jam Budapestet, a Hike Jam Budapestet, az Őszi Nyitott Pincéket, a Táncsicsot, a Tompa Mihályt, a Desedát, valamint az Ősz a Cuhán, a Bakancsok a Duna irányába, a 16 km a XVI. kerületben, a Farkas-erdő kívül-belül, a Gyere fel a Vörös-kőre és a Kőről kőre a Tihanyi-félszigeten elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Outdoor hétvégi programajánló
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018