eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

US Open - Búcsúztak a harmadik kiemeltek

A férfiaknál és a nőknél is búcsúzott a harmadik kiemelt - a görög Sztefanosz Cicipasz, illetve a címvédő japán Oszaka Naomi - a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában.

Cicipaszt pénteken a 18 éves spanyol Carlos Alcaraz győzte le ötjátszmás, 4 óra 11 perces mérkőzésen. A francia nyílt bajnokság idei döntőse 1-1-es szettállásnál, a harmadik felvonásban már 5:2-re vezetett és három játszmalabdája is volt, ellenfele azonban fordítani, majd a rövidítésben nyerni tudott.

A negyedik szettben Cicipasz 6:0-ra győzött, majd a döntő játszmában egyikük sem tudta elvenni az ellenfél adogatójátékát, a rövidítésben pedig 1-1 után végig a világranglistán 55. helyezett Alcaraz vezetett.

"Nem is tudom, mi történt odakint a pályán. Nem hiszem el, hogy legyőztem Cicipaszt egy ilyen emlékezetes mérkőzésen. Számomra ez egy valóra vált álom" - mondta első nyilatkozatában a spanyol, akinek ez csupán a tizedik mérkőzése volt valamelyik Grand Slam-torna főtábláján. Hozzátette, agresszívnak kellett lennie az utolsó pontig, és az is volt.

"Versenyben lehet a Grand Slam-címekért, a játéka megvan hozzá. Még soha nem láttam, hogy valaki ilyen erősen ütné meg a labdát" - mondta legyőzőjéről Cicipasz. Hozzátette, ez egy olyan meccs volt, amelyet nem kellett volna elveszítenie, mert úgy érezte, ő irányít, de "a végén nem igazán ment" neki a játék, ezért keserű érzései vannak.

Az amerikai nyílt bajnokság férfiversenyének negyedik fordulójába - a legjobb 16 közé - ilyen fiatalon legutóbb Pete Sampras és Michael Chang jutott be, mindketten 1989-ben, arra pedig legutóbb Goran Ivanisevic volt képes - szintén 1989-ben -, hogy ilyen fiatalon legalább egy meccset nyerjen mind a négy Grand Slam-torna főtábláján.

Alcaraz először győzött le olyan játékost, aki az első tíz között van a világranglistán, illetve az ATP számítógépes ranglistájának 1973-as bevezetése óta ő a legfiatalabb a férfiak mezőnyében, aki olyan ellenfelet búcsúztatott egy Grand Slam-tornán, akit az első három között jegyeznek.

Oszaka Naominál elszakadt a cérna

A nőknél a tavalyi és a 2018-as US Open győztesét, Oszaka Naomit szintén egy 18 éves teniszező, a világranglistán 73. helyezett kanadai Leylah Annie Fernandez győzte le három szettben, 2 óra 5 perces meccsen. Az első játszmát a címvédő nyerte, és a másodikban 6:5-nél a győzelemért szerválhatott, de nem tudott élni a lehetőséggel. A harmadik felvonást Fernandez rögtön azzal kezdte, hogy elvette riválisa adogatójátékát, az így megszerzett előnyét rendkívül taktikusan megtartotta, és az első meccslabdáját értékesítette.

"Közvetlenül a mérkőzés előtt tudtam, hogy képes vagyok nyerni. Őszintén szólva nem Naomira koncentráltam, csak saját magamra, és arra, amit tennem kellett" - nyilatkozta Fernandez, aki még soha nem jutott el a nyolcaddöntőig Grand Slam-tornán.

Oszaka a meccs folyamán többször is dobálta az ütőjét, illetve a lelátóra ütötte a labdát mérgében, majd a sajtótájékoztatón elárulta, azon gondolkozik, hogy újabb szünetet tart a pályafutásában.

"Úgy érzem, mostanában, amikor nyerek, nem érzem magamat boldognak, inkább megkönnyebbültnek. És amikor veszítek, nagyon szomorú vagyok. Nem hiszem, hogy ez normális" - magyarázta. Hozzáfűzte: megpróbálja kitalálni, hogy mit akar csinálni, de azt nem tudja megmondani, mikor játssza a következő mérkőzését.

Ez volt Oszaka első Grand Slam-tornája a francia nyílt bajnokság óta, amelynek második fordulójában visszalépett, hogy szünetet tartson mentális egészsége megóvása érdekében. Párizsban bejelentette, hogy nem vesz részt a meccsek utáni, kötelező sajtótájékoztatókon, mert az újságírókkal való találkozás előtt szorongást érez, és három éve depresszióval küzd.

"Úgy érzem, általában szeretem a kihívásokat, de mostanában nagyon szorongok, amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan szeretném" - vallotta be Oszaka.

Fernandez következő ellenfele a háromszoros Grand Slam-bajnok német Angelique Kerber lesz, Alcaraz pedig a szintén német Peter Gojowczykkal találkozik a nyolcaddöntőben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×